Джерело: Лист уряду до Мультидонорської платформи - частина системної роботи з партнерами

Джерело: Лист уряду до Мультидонорської платформи - частина системної роботи з партнерами

Ексклюзив
Укрінформ
Лист від українського уряду до учасників Мультидонорської координаційної платформи є частиною системної роботи з партнерами.

Про це Укрінформу повідомило високопоставлене джерело, обізнане із ситуацією, коментуючи повідомлення в Bloomberg

За інформацією співрозмовника агентства, «лист від українського уряду був направлений учасникам Мультидонорської координаційної платформи після того, як під час засідання платформи 19 грудня бюджетна підтримка була визначена основним напрямком роботи платформи на 2024 рік. Це частина системної роботи з партнерами».

Як повідомляє Bloomberg,  у листі до ключової координаційної групи, яка контролює кошти, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що фінансування  має бути спрямоване на потреби основного бюджету України. 

«Для підтримки макроекономічної стабільності вкрай необхідно, щоб ми отримували достатнє, оперативне та передбачуване зовнішнє фінансування, починаючи з січня 2024 року», — зазначив Шмигаль у листі, з яким ознайомилося Bloomberg News.

Читайте також: Мінфін: потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік - $37,3 мільярда

Прем’єр-міністр сказав, що MDCP, який був створений лідерами «Групи семи» в грудні 2022 року для координації міжнародного фінансування, має зосереджуватися на нагальних потребах бюджету.

Глава уряду запропонував донорам провести зустріч у січні перед запланованою зустріччю наступного місяця, пише Bloomberg.

Також Шмигаль закликав донорів розпочати координацію, щоб спрямувати заморожені російські активи на відновлення України. Кремль «мусить заплатити за війну та руйнування — і це буде головним джерелом відновлення» в найближчі роки, написав він у листі.

«Ми докладемо всіх необхідних зусиль, щоб ліквідувати дефіцит фінансування, але ваша своєчасна підтримка зараз потрібна як ніколи», — наголосив глава українського уряду.

Читайте також: Уряд затвердив Національну стратегію доходів до 2030 року

У листі Шмигаль зазначив, що змінив міністра інфраструктури Олександра Кубракова на посаді співголови MDCP на міністра фінансів Сергія Марченка. Кубраков підтвердив це рішення в заяві 20 грудня на платформі соціальних мереж X, заявивши, що залишиться на посаді віцепрем'єра та зосередиться на інфраструктурі.

«Робота цієї Платформи ще далека від завершення», - сказав Кубраков. 

При  цьому Bloomberg нагадує, що в грудні 2023 року законодавці США припинили спроби досягти угоди щодо фінансування України на суму понад 60 мільярдів доларів, перш ніж піти на святкові канікули.

Пакет ЄС на суму 50 мільярдів євро для України був заблокований прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном цього місяця, дебати про це продовжаться на початку  наступного року.

До керівного комітету MDCP входять високопосадовці G-7, ЄС та України. Співголови представляють США, Європейську комісію та уряд у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-