Україна наростила аграрний імпорт до ЄС і залишилася у трійці найбільших постачальників

Україна наростила аграрний імпорт до ЄС і залишилася у трійці найбільших постачальників

Укрінформ
Україна збільшила аграрний імпорт до ЄС в період з січня по вересень поточного року на 11% у порівнянні з тим самим періодом 2022 року та залишається на третій позиції серед найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у черговому звіті Єврокомісії щодо сільськогосподарської торгівлі ЄС, що оприлюднений у грудні поточного року.

«Імпорт з України продемонстрував найбільше зростання з січня по вересень у порівнянні з 2022 роком (+EUR 891 мільйонів, або +11%), головним чином, через вищий імпорт зернових культур. Разом з цим, імпорт ЄС з України є нижчим за рівень 2022 року, починаючи з червня, і майже повернувся до рівня 2021 року у вересні поточного року», - йдеться у повідомленні.

В абсолютних показниках обсяг українського аграрного експорту до ЄС у період з січня по вересень 2023 року сягнув 8 млрд 750 млн євро. Серед найбільших експортерів аграрної продукції до ЄС Україна поступається лише Бразилії та Великій Британії.

За цей же період Україна імпортувала з ЄС аграрну продукцію на суму 2 млрд 505 млн євро, що на 19% більше, ніж за цей же період 2022 року. Серед найважливіших напрямків європейського аграрного експорту Україна посідає 14 позицію (1% від загального обсягу сільськогосподарського експорту ЄС).

Читайте також: Дуда каже, що через Польщу до третіх країн весь час транспортується збіжжя з України

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, загальний торговельний баланс ЄС в період з січня по вересень 2023 року досяг 51 млрд євро, що на 8,5 млрд євро більше, ніж у цей же період 2022 року.

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії та блокування Росією чорноморських портів України ЄС заснував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення українського сільськогосподарського експорту на європейський та на світовий ринок суходолом.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Згодом, Єврокомісія оголосила 15 вересня, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна, після чого деякі з країн, зокрема, Польща й Угорщина, ввели односторонню заборону на аграрний імпорт з України, хоча транзитні перевезення української аграрної продукції через прикордонні країни продовжувалися.

Читайте також: В Україні цьогоріч рекордна врожайність - Сольський

Наразі на перепускних пунктах Польщі триває блокування вантажних перевезень з України за ініціативою польських перевізників. Блокування транспортних шляхів також спостерігається у на кордонах України зі Словаччиною та Угорщиною.

Фото: ТRT Haber

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-