Дуда каже, що через Польщу до третіх країн весь час транспортується збіжжя з України

Дуда каже, що через Польщу до третіх країн весь час транспортується збіжжя з України

Укрінформ
З боку української влади та в публічній площині України є “багато емоцій” та “непотрібних висловлювань” на адресу Польщі, зокрема у питаннях експорту українського збіжжя через територію РП, які сприймаються з прикрістю.

Про це в інтерв’ю радіо ZET заявив у четвер президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“У справі експорту українського збіжжя є багато маніпуляцій. Є багато заяв, що немає транзиту через Польщу, що неправда. Через територію Польщі до третіх країн весь час транспортується українське збіжжя”, - наголосив Дуда.

На запитання, чи Дуда ображається на Президента України Володимира Зеленського з цього приводу, польський лідер зазначив, що з його боку “також є емоції, є багато непотрібних висловлювань, які сприймаються з прикрістю”.

“Проте, з точки зору безпеки Польщі, найважливішим є те, щоб Україна вистояла, щоб вона захистила себе від російської агресії, щоб існувала незалежна і суверенна Україна, яка у цій частині Європи відділяє нас від імперської Росії”, - наголосив польський лідер.

За його словами, ситуація України на фронті “є дуже складною”.

“Україна дуже відважно захищається, це нечуваний героїзм українських військових, він неймовірний у контексті значної переваги Росії”, - наголосив Дуда.

Читайте також: У чергах на кордоні з Польщею близько 4000 вантажівок - Демченко

Він звернув увагу, що втрати Росії в цій війні становлять вже понад 300 тис. людей.

“Це величезні втрати, але росіяни не шанують людське життя. І це величезна складність в обороні України. Україна весь час обороняється, але перебуває у надзвичайно складній ситуації і потребує міжнародної військової допомоги, до чого я весь час закликаю”, - підкреслив президент РП.

Дуда запевнив, що питання безпеки для нього є найважливішим. Відтак він робить усе можливе, щоб ворогу не вдалося успішно атакувати Польщу.

“Якщо Україна може захищатися, то ми, які так сильно зміцнилися у військовому плані і зробимо це ще більше найближчим часом, без сумніву зможемо захистити себе у військовому плані”, - констатував президент Польщі.

Як повідомлялося, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Згодом, Єврокомісія оголосила 15 вересня, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього попередній уряд Матеуша Моравецького самостійно заблокував імпорт українського збіжжя на польський ринок, заборона діє донині. Однак, через територію Польщі весь час здійснюється транзит українського збіжжя до третіх країн.

На підсумковій пресконференції 19 грудня Президент України Зеленський висловив сподівання, що новий уряд Польщі (уряд Дональда Туска – ред.) “зніме всю блокаду кордону, яка є штучною”. Він також зазначив, що з квітня по вересень Україні було дуже складно з питанням вивезення зерна, в результаті чого Україна втратила сотні мільйонів доларів. Зеленський зауважив, що політичні відносини між сторонами “почали втрачатися”, коли він просив про можливість вивезти зерно, але Україні “не дали”, що він назвав “неправильним кроком”.

Читайте також: Президент вірить, що новий уряд Польщі розблокує кордон

З 6 листопада польські перевізники та аграрії блокують для руху вантажівок чотири найбільші пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Серед їхніх вимог є, зокрема, відновлення дозволів для України на перевезення вантажів до Польщі та ЄС, що було призупинено Єврокомісією після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ця норма діятиме до 30 червня 2024 року.

Фото: Zuzana Bönisch

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-