Україна і Туреччина мають значний потенціал для нарощування співпраці - конференція

Україна і Туреччина мають значний потенціал для нарощування співпраці - конференція

Фото
Укрінформ
Україна і Туреччина активно співпрацюють у різних сферах, маючи значний потенціал для нарощування співробітництва, зокрема в енергетиці.

Про це йшлося на конференції «Пріоритети та інноваційні перспективи співпраці Туреччини та України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Як 100 років тому турецький народ, український народ сьогодні виборює свою незалежність. Сьогодні незалежна Україна без перебільшення - це гарантія миру в регіоні, гарантія безпеки Туреччини з півночі. Для нас... це боротьба за виживання. Але маючи такого друга, як Туреччина, ми віримо в перемогу”, - сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

Він подякував колишньому послу Туреччини в Україні, який залишався в країні від початку широкомасштабного вторгнення, і представникам турецького бізнесу, які не лише продовжували працювати, а й розширили свою діяльність в Україні.

В Анкарі відбулася конференція «Пріоритети та інноваційні перспективи співпраці Туреччини та України» / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

За словами українського дипломата, угода про вільну торгівлю, яка має запрацювати найближчим часом, створить додаткові можливості для бізнесу, зокрема, цьому сприятиме скорочення мит і тарифних обмежень.

Колишній посол Туреччини в Києві Ягмур Ахмет Гюльдере наголосив на роках успішного партнерства між двома країнами, наявності у двосторонніх відносинах багатьох можливостей для розвитку, зокрема в економіці та енергетиці.

"Торік ми спостерігали пік зростання в економічних відносинах Туреччини та України... Є сфери, де наші країни взаємодоповнюють одна одну. Незважаючи на те, що співпраця в оборонній промисловості останнім часом вийшла на перший план, енергетична сфера також є важливою”, - сказав турецький дипломат.

За його словами, турецькі бізнесмени є одними з найбільших інвесторів в багатьох регіонах України.

Читайте також: Галущенко зустрівся з послом Туреччини - говорили про ситуацію на ЗАЕС

Своєю чергою член Ради безпеки та зовнішньої політики президента Туреччини професор Мехмет Акіф Кіречджі зауважив, що Туреччина та Україна доповнюють одна одну.

"Географічна складова важлива, й неможливо вибирати, наприклад, між Чорним і Середземним морем. Ми вибудовуємо багатогранні відносини, не жертвуючи однією географією заради іншої. Туреччина залишається сполучною ланкою такої географії”, - сказав він.

За його словами, геополітична ситуація нині нагадує стан як перед початком Другої світової війни, але в сучасному світі має бути достатньо спроможності запобігти найгіршому сценарію розвитку подій.

Голова Товариства дружби між Україною і Туреччиною Джеліл Сюмер наголосив на активній діяльності турецького бізнесу в Україні та необхідності досягнення миру.

У заході також узяли участь лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, головний радник президента Туреччини Ялчин Топчу, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та інші.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра закордонних справ Турецької Республіки Бурак Акчапар на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ підтвердив принципову позицію Анкари щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-