Галущенко зустрівся з послом Туреччини - говорили про ситуацію на ЗАЕС

Галущенко зустрівся з послом Туреччини - говорили про ситуацію на ЗАЕС

Фото
Укрінформ
Потрібно консолідувати міжнародні зусилля і посилити тиск на Росію з вимогою деокупації Запорізької АЕС та передачі ядерного об’єкта під повний контроль українського оператора.

Про це під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Мустафою Левентом Більгеном сказав міністр енергетики України Герман Галущенко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненергетики.

«Це – не питання війни Росії проти України, це питання глобальної безпеки. Росіяни мають ілюзію, що контролюють станцію, але це зовсім не так. Ситуація щодня стає все гіршою, обладнання деградує», - зазначив Галущенко.

Сторони також обговорили співпрацю в газовій сфері, наголосивши, що її поглиблення матиме важливе значення для посилення енергетичної безпеки регіону. Зокрема, обговорювалися питання роботи Трансбалканського газопроводу, а також використання нерезидентами українських підземних сховищ для зберігання природного газу в режимі «митний склад». Україна також зацікавлена у приєднанні до проєкту «Південний газовий коридор» і готова співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами для диверсифікації маршрутів постачання природного газу.

Міністр подякував Туреччині за допомогу українському енергетичному сектору та поінформував турецьку сторону про наміри створити в Україні безпечні зони, які дозволятимуть локалізувати виробництво енергетичного обладнання. Він запросив турецьких партнерів до співпраці за цим напрямком та в розробленні відповідних проєктів.

Мустафа Левент Більген зазначив, що турецькі енергетичні компанії потенційно зацікавлені у спрямуванні інвестицій в український енергетичний ринок.

Читайте також: На Запорізькій АЕС відбулася чергова ротація місії МАГАТЕ

Як повідомлялось, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатома загарбники ігнорують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-