Повернення H&M, Zara та IKEA – це про шопінг чи щось більше

Повернення H&M, Zara та IKEA – це про шопінг чи щось більше

Укрінформ
Всесвітньовідомі бренди поступово відновлюють свою діяльність в Україні. Про що це свідчить

Цими днями шведська компанія Hennes & Mauritz AB (H&M), власник другої в Європі за розмірами мережі магазинів одягу, повідомила про відновлення роботи своїх магазинів у столичних торгово-розважальних комплексах Retroville та River Mall. З минулого тижня у Києві працюють торговельні точки H&M у ТРЦ Lavina Mall і Respublika Park.

Як відомо, компанія тимчасово закрила усі вісім магазинів в Україні з початком повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, як і багато інших світових брендів. На рішення повернутися в декого пішло понад півтора року. А дехто ще й досі вагається.

H&M у ТРЦ Lavina Mall

ЧОМУ СВІТОВІ КОМПАНІЇ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ВІДНОВЛЮВАТИ РОБОТУ В УКРАЇНІ?

Велика війна в Україні триває ось уже майже два роки. Складно знайти хоча б одне підприємство чи компанію, які б не зазнали її впливу. Якщо вітчизняний бізнес, не маючи особливого вибору, мусив триматися з усіх сил і продовжувати працювати на благо країни, то низка міжнародних компаній у перші дні повномасштабної війни згорнули свою діяльність, поставивши бізнес на паузу. Пояснювали причину такого рішення просто: для них дуже важливим є фактор безпеки співробітників. Й оскільки на початку повномасштабного вторгнення російські загарбники окупували частину півночі України та перебували поблизу столиці, таке рішення, звісно, було цілком обґрунтованим та зрозумілим.

Але вже за кілька місяців українські військові вигнали ворога з півночі країни і посилили контроль за кордоном, життя повернулося до столиці та найближчих міст. Тому цілком логічним здавалося й повернення в Україну таких міжнародних гігантів як McDonald’s, Zara, H&M, MANGO та низки інших, але на практиці це виявилося не таким простим і швидким завданням. Чому?

По-перше, через згаданий уже фактор безпеки, адже безпека працівника на робочому місці – безпосередня відповідальність роботодавця. Корпоративні правила багатьох західних компаній не дозволяють працювати в умовах, коли в країні йде війна.

Другий фактор, що теж цілком очевидний, – рентабельність бізнесу. Адже хто з нас на початку війни думав про шопінг? Правильно, ніхто. Тож зрозуміло, що навіть якби ці компанії знехтували безпекою колективів і залишили свої офіси й магазини відкритими – зі стовідсотковою ймовірністю вони не мали б відвідувачів, щонайменше кілька місяців.

Хоча більшість таких компаній, навіть попри згортання бізнес-діяльності, все ж продовжували виплачувати заробітну плату працівникам, принаймні перші воєнні місяці. Окрім того, за інформацією тих же компаній, вони надавали можливість тимчасового працевлаштування тим з українських співробітників, хто був змушений виїхати до сусідніх країн.

ЯК ДО НАС ПОВЕРТАЛИСЯ ПЕРШІ БРЕНДОВІ «ЛАСТІВКИ»

Із закінченням бойових дій на півночі країни життя в Києві знову завирувало. І жителі та гості столиці, прагнучи хоч трохи повернутися до «довоєнних» звичок, вже й не проти були посидіти у McDonald’s чи завітати на шопінг до Zara. Але заклади міжнародних компаній не поспішили відчиняти свої двері для відвідувачів. Власники просто боялися невизначеності. І справді, хоча й небезпека безпосередніх атак із півночі минула, обстріли українських міст тривають. Та й купівельна спроможність населення значно впала.

Відомо, що українська влада ще з літа минулого року намагалася переконати західні офіси отримати дозвіл на відкриття магазинів хоча б у відносно спокійних містах. Не дивно, що до такої роботи долучилось і Міністерство закордонних справ України на чолі з Дмитром Кулебою. У червні 2022-го глава МЗС повідомив про переговори щодо відновлення роботи в країні мережі McDonald’s. Наслідком таких перемовин стало відкриття перших ресторанів вже у вересні того ж 2022 року. Поступово компанія відновила роботу своїх закладів практично по всій Україні, окрім зони бойових дій.

Ще одна відома мережа магазинів – іспанська Mango – теж поновила діяльність в Україні з літа 2022-го. До того акценти в заяві про причини закриття магазинів змінювали двічі. Спочатку говорили про те, що тимчасово не працюють “у зв’язку з міжнародною геополітичною ситуацією”, а пізніше – через “певні операційні проблеми, з якими зіштовхнулися останнім часом”.

Що ж стосується інших гігантів, таких як Zara та H&M, то вони повертатися в Україну не поспішали. Навіть після того, як частина інших іноземних компаній вже довели, що працювати в країні можна і варто, на сайті Zara продовжує висіти оголошення, яке з’явилося ще в лютому 2022-го: “Компанія уважно стежить за ситуацією, онлайн-замовлення недоступні, стаціонарні магазини залишаються закритими”. На сайті того ж H&M теж донедавна висіло подібне повідомлення...

ГУЧНІ ПОВЕРНЕННЯ: НА ЯКИХ СВІТОВИХ ГРАВЦІВ МОЖНА ОЧІКУВАТИ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ

Позитивні меседжі від центральних офісів згаданих ритейлерів почали надходити минулого літа. Нібито іспанська група Inditex, що є власником брендів ZARA, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home та інших, може відновити роботу своїх магазинів вже восени. Шведська компанія H&M теж заявляла, що планує відновити роботу в Україні у листопаді. Так і сталося: вже 9 листопада усі охочі могли завітати до магазинів одягу в двох ТРЦ столиці.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, перемовини з провідними міжнародними брендами щодо їхнього повернення в Україну тривають, їх системно ведуть із травня 2022 року.

«Уряд України імплементував комплекс заходів задля створення необхідних умов безпеки, що дають змогу бізнесові безпечно працювати в нашій державі», – запевнив міністр.

Він додав, що коли йдеться про відновлення повноцінної роботи на українському ринку, всі міжнародні компанії та бренди насамперед думають про безпеку. Передусім – чи зможе компанія забезпечити захист персоналу та покупців. Однією з основних вимог є наявність укриттів неподалік від торговельних мереж і магазинів.

Наразі ведеться активна робота з іноземними офісами IKEA та Inditex. «Робота з повернення ІКЕА активно триває, і я розраховую, що за цим напрямом скоро також будуть хороші новини», – підсумовує урядовець.

ЧОМУ ПОВЕРНЕННЯ ГУЧНИХ БРЕНДІВ ТАКЕ ВАЖЛИВЕ ДЛЯ УКРАЇНИ?

Відновлення роботи таких світових гігантів є надзвичайно важливим маяком – як економічним, соціальним, так і політичним. Поновлення діяльності місцевих підрозділів McDonald’s, H&M, Inditex чи ІКЕА є позитивним сигналом для інших міжнародних ритейлерів щодо відновлення роботи або відкриття нових магазинів в Україні.

У Європейській Бізнес Асоціації вважають, що повернення відомих світових брендів роздрібної торгівлі, таких як H&M та Zara, – це підтвердження прихильності компаній до українського ринку. Це також може заохотити інші компанії та інвесторів розглядати нашу країну як ринок для розширення навіть під час війни.

«Це те, що демонструють також і дослідження Асоціації: компанії залишаються на українському ринку, поступово відновлюють діяльність та скасовують обмеження, запроваджені через повномасштабне вторгнення. Звісно, повернення великих компаній має позитивний економічний вплив, – це і робочі місця, й економічні зв’язки, – але воно також важливе з точки зору нормалізації життя, коли люди мають доступ до звичних їм товарів чи послуг. МЗС України виконало колосальну роботу задля повернення цих та інших великих брендів. І це чудово, адже їхня присутність демонструє рівень довіри до ринку, слугує сигналом, що Україна відкрита для бізнесу і є частиною глобальної економіки», – вважає виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

А в МЗС зазначають, що йдеться про своєрідний сигнал упевненості в перемозі України та надійності партнерства з нашою державою.

«Повернення міжнародних компаній посилює економіку України, адже це сплачені податки в державний бюджет, нові робочі місця, оренда приміщень, підвищення попиту на робочу й інтелектуальну силу, сервіс тощо», – вважає Дмитро Кулеба.

За його словами, відновлення діяльності великих міжнародних гравців хоча б трохи повертає українцям почуття «нормальності» та сигналізує іншому іноземному бізнесові про те, що в Україні можна безпечно й ефективно працювати. Тому цілком можливо, що незабаром в країні не тільки відновлять роботу ті, хто згорнув діяльність на початку повномасштабного вторгнення, а й зайдуть на ринок інші світові бренди, які вже давно придивлялися до України.

Юлія Тетянич, Київ

Фото з відкритих джерел 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-