В уряді спростували чутки про припинення роботи «зернового коридору»

В уряді спростували чутки про припинення роботи «зернового коридору»

Укрінформ
Міністерство відновлення спростовує інформацію, яка з'явилася у ЗМІ про припинення роботи Чорноморського коридору, і стверджує, що порти Великої Одеси продовжують обробляти судна, які пройшли тимчасовим коридором.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення, передає Укрінформ.

«Інформація щодо скасування або непрогнозовану зупинку тимчасового коридору для руху цивільних суден з та до портів Великої Одеси не відповідає дійсності. Всі встановлені ВМС ЗСУ наявні маршрути є дійсними та використовуються цивільними суднами», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що коридор було впроваджено в надскладних умовах військової агресії Росії, його функціонування відбувається з урахуванням військової обстановки та погодних умов.Наразі, в портах Одеса, Чорноморськ та Південний під завантаженням 23 судна.

Напередодні у ЗМІ з'явилася інформація, що увечері середи Адміністрація морських портів України розіслала учасникам ринку, які задіяні в роботі тимчасового морського коридору до чорноморських портів, попередження щодо припинення руху суден.

З іншого боку, також напередодні Українська зернова асоціація (УЗА) виступила із заявою, де висловила занепокоєння повідомленнями учасників зернового ринку про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси і закликала Кабінет Міністрів втрутитися у ситуацію.

За даними Мінвідновлення, всього коридором на вхід скористалося 51 судно. 33 судна експортувало понад 1,3 млн тонн української агропродукції та інших вантажів.

Читайте також: Україна експортувала новим коридором майже 1,5 мільйона тонн продукції - Кубраков

Як повідомляв Укрінформ, за час роботи тимчасового морського коридору Україна експортувала майже 700 тисяч тонн зерна переважно в країни Європи та Африки. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час засідання Ради ЄС у Люксембурзі повідомив, що у вересні через дунайські порти Україна експортувала майже 2,3 млн т агропродукції. У серпні цей показник був дещо вищий - 2,4 млн т. Весь експорт аграрної продукції у вересні склав 3,6 млн т.

Україна 10 серпня оголосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України. Ці маршрути в першу чергу використовувалися для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-