Україна розвиватиме альтернативний «зерновій угоді» морський шлях експорту – Кулеба

Україна розвиватиме альтернативний «зерновій угоді» морський шлях експорту – Кулеба

Укрінформ
Україна зацікавлена у відновленні функціонування Чорноморської зернової ініціативи, та водночас має намір розвивати альтернативний шлях експорту агропродукції, яким уже скористалися два судна.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з французькою колегою Катрін Колонна брифінгу в Парижі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми, безумовно, зацікавлені у відновленні функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Але ми також, як держава, продемонстрували, що є альтернатива домовленостям із Росією. Є безпечний морський шлях, яким із українських портів вийшло два кораблі. Цей шлях не буде заручником російського шантажу”, – сказав глава української дипломатії.

Він додав, що цей шлях може бути розвинений і зміцнений. Міністр зауважив, що це питання він обговорив із главою МЗС Франції.

Своєю чергою міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна наголосила, що французька підтримка України посилюватиметься і триватиме доти, доки не буде зупинено російську агресію.

Читайте також: Експорт українського зерна: ЄС посилює роботу групи, що координує «коридори солідарності»

“Франція надаватиме Україні підтримку в усіх напрямках: політичному, економічному, гуманітарному, дипломатичному і, звичайно ж, військовому – щоб допомогти Україні забезпечити своє легітимне право на оборону. Ця підтримка не лише продовжуватиметься, а й посилюватиметься. Вона триватиме стільки, скільки це буде потрібно для того, щоб завдати поразки російській агресії”, – сказала вона.

Як повідомлялося, 26 серпня з акваторії Одеського порту вийшло друге судно після припинення Росією зернової угоди. Балкер Primus перебував в Україні з 20 лютого 2022 року.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини та РФ.

Дія угоди декілька разів продовжувалась. 17 липня Москва заявила про вихід із зернової угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-