Експорт українського зерна: ЄС посилює роботу групи, що координує «коридори солідарності»

Експорт українського зерна: ЄС посилює роботу групи, що координує «коридори солідарності»

Укрінформ
До 15 вересня, коли мають бути припинені обмеження ЄС щодо експорту українського збіжжя у п’ять країн, Єврокомісія має намір інтенсифікувати роботу спільної Координаційної групи, утвореної для вирішення питань, пов’язаних із експортом українського продовольства.

Про це у Брюсселі на брифінгу заявила речниця Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі Міріам Гарсія Феррер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зустріч Платформи відбулася вчора, щоб знову обговорити, якими є можливості для збільшення спроможності «коридорів солідарності», якими є альтернативні шляхи та фінансові можливості для покращення транспортного сполучення. Ми будемо проводити (такі зустрічі – ред.) частіше до 15 вересня, щоб мати добрі результати, які забезпечать належну роботу цієї системи», – зазначила речниця.

Читайте також: Україна залишається одним із найважливіших аграрних експортерів до ЄС - Єврокомісія

«Дуже важливо для нас продовжувати демонструвати нашу повну підтримку та солідарність з Україною, щоб вона могла продовжувати торгувати зі світом та підтримувати глобальну продовольчу безпеку», – додала Феррер.

Вона нагадала, що згадані захисні заходи проти експорту українського продовольства є тимчасовими та обмеженими, вони мають бути припинені до 15 вересня та поширюються на чотири види продукції, серед яких пшениця, кукурудза, насіння соняшника й ріпаку. Торгівля цими товарами у п’яти сусідніх з Україною країнах ЄС дійсно заборонена, але триває транзит цих товарів як на інші європейські, так і на світові ринки.

Речниця наголосила на необхідності пошуку конструктивних рішень для цих проблем та утрималася від спекуляцій щодо можливих дій ЄС після 15 вересня, зокрема в контексті наміру Польщі та Угорщини запровадити односторонні обмеження проти українського аграрного експорту, якщо такі обмеження не будуть погоджені на рівні ЄС.

Читайте також: У дунайських та Одеському портах внаслідок обстрілів знищені 270 тисяч тонн зерна - експерт

Речниця повідомила також, що цього тижня робоча група Єврокомісії за участю членів команди виконавчого віце-президента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, який відповідає за діяльність Координаційної платформи, здійснить візит до Румунії, щоб на місці оцінити можливість збільшення пропускної спроможності румунських портів до 4 млн т українського зерна на місяць.

Як повідомлялося, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну та блокади українських чорноморських портів ЄС створив так звані «коридори солідарності» на кордонах з Україною для транспортування українських продовольчих товарів, зокрема зерна та інших видів продовольства, на світові ринки.

Внаслідок логістичних проблем збільшення потоку сільськогосподарської продукції з України спричинило ускладнення на ринках п'ятьох країн-сусідів: Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії. Єврокомісія після консультацій запровадила тимчасові обмеження на український зерновий експорт до згаданих країн, дія цих заходів вичерпується 15 вересня.

Повідомлялося також, що Румунія має намір в найближчий період подвоїти свої транзитні потужності для зерна з України – з 2 млн т на місяць до 4 млн т.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-