Відкритий кордон і вільна торгівля для української агропродукції означає безпеку всього ЄС – Свириденко

Відкритий кордон і вільна торгівля для української агропродукції означає безпеку всього ЄС – Свириденко

Укрінформ
Український уряд закликає польських колег зняти заборону на імпорт вітчизняної агропродукції, а з боку ЄС створити компенсаційний механізм для українських фермерів, які постраждали від обмежень експорту.

Про це написала перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко у своєму аккаунті в Twitter, повідомляє Укрінформ з посиланням на Мінекономіки.

«Закликаємо польських колег пам’ятати про принцип партнерства. Блокування українського зерна на кордоні ЄС є неприпустимим. Російська агресія створює реальну загрозу для наших аграріїв – знищення портів і зернових елеваторів, блокада Чорного моря роблять роботу фермерів складною та небезпечною», – написала Свириденко.

Вона підкреслила, польські урядовці говорять, що діють «не проти українців», а «на користь польських фермерів».

Перший віцепрем'єр наголосила, що для українських фермерів кордони мають бути відкритими. Адже зараз росія намагається знищити український агросектор, щоб послабити нашу обороноздатність. Тож відкритий кордон і вільна торгівля для української агропродукції означає безпеку всього ЄС, зокрема і польських аграріїв.

«Партнерство України і Польщі не має бути вибірковим. Головним пріоритетом має бути безпека, навіть в умовах інтенсивної передвиборчої кампанії в демократичному суспільстві”, – підкреслила Юлія Свириденко.

Вона додала, що уряд України закликає ЄС створити компенсаційний механізм для українських фермерів, які постраждали від експортних обмежень.

Читайте також: Японське агентство JICA розгляне варіанти підтримки українського бізнесу - Свириденко

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія на сьогодні не отримувала офіційних звернень щодо продовження дії превентивних заходів проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, які нині поширюються на п’ять країн-членів ЄС. Про це заявив речник Єврокомісії Балаш Уйварі на брифінгу у Брюсселі. Єврокомісія інтенсивно працює з цими п’ятьма країнами, з Україною та Молдовою, щоб вирішити логістичні проблеми, і збільшити спроможність «коридорів солідарності», зокрема в межах координаційної платформи.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони продовжили до 15 вересня 2023 року.

Міністри сільського господарства цих країн 19 липня ухвалили спільну заяву з вимогою продовження рішення Єврокомісії щодо запровадження захисних заходів проти імпорту українського продовольства до кінця року.

Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко наголосила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Україна буде вимушена розглянути дзеркальні заходи.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-