У кремлівського політв'язня Джелялова погіршилося здоров'я — омбудсмен

У кремлівського політв'язня Джелялова погіршилося здоров'я — омбудсмен

Укрінформ
У першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу політв'язня Нарімана Джелялова через жорстокі умови утримання погіршився стан здоров'я.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі, посилаючись на дружину політв'язня. 

З її слів, після переведення до слідчого ізолятора федеральної служби безпеки в тимчасово окупованому Сімферополі у Джелялова загострилися проблеми з хребтом. Там політв'язню заборонено перебувати на ліжку з 6:00 до 22:00, через що збільшилося навантаження на спину та посилився біль.

Лікарі до Джелялова не навідуються, у санчастині провели лише формальний огляд. На прохання повернути знеболювальні препарати медики лише посміялися.

За словами дружини, у Джелялова три грижі міжхребцевих дисків, почався запальний процес. Усі звернення та скарги родини й адвокатів залишилися без відповіді. З карантинної камери політв'язня перевели в загальну.

Як зауважив уповноважений ВР, відмова в належній медичній допомозі українським громадянам, яких Росія незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер. Згідно з Женевською конвенцією, це прирівнюється до катувань та порушує невід’ємне право людини на життя.

Читайте також: Політв'язня Джелялова перевели до слідчого ізолятора фсб у Сімферополі – правозахисники

Омбудсмен закликає світову спільноту та представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу на Російську Федерацію, відреагувати на ганебні факти порушення прав громадян України в тимчасово окупованому Криму та вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року "суд" у Криму виніс вирок Джелялову та братам Ахтемовим у так званій "справі про диверсію на газопроводі". Зокрема, Джелялову псевдосуд призначив 17 років колонії суворого режиму.  

Фото з архіву: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-