Ціни на пшеницю різко зросли на тлі ескалації напруженості у Чорному морі

Ціни на пшеницю різко зросли на тлі ескалації напруженості у Чорному морі

Укрінформ
Ціни на пшеницю зробили найбільший стрибок за пів року на тлі ескалації напруженості в Чорному морі після того, як москва заявила, що її атакували два безпілотники.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Ескалація напруженості відбулася у непростий час для майбутнього безпечного коридору, який дозволяє Україні експортувати врожай через Чорне море. За повідомленнями турецьких ЗМІ, завтра заступники міністрів оборони Туреччини, росії та України мають обговорити продовження угоди, термін дії якої, за словами москви, спливає 18 травня.

Як зазначається, в рамках угоди майже 30 мільйонів тонн зернових було відправлено на світовий ринок, починаючи з липня, причому Китай є основним пунктом призначення, за яким йдуть Іспанія та Туреччина. Поставки кукурудзи становлять близько половини вантажів, а пшениці – близько чверті.

Читайте також: Зеленський про «зернову угоду»: З росією мають говорити президент Туреччини та генсек ООН

Спалаху напруженості було достатньо, щоб спровокувати сплеск купівлі на світовому ринку пшениці. До цього ціни на неї впали до дворічного мінімуму на тлі сприятливих перспектив щодо збору врожаю у північній півкулі, де вирощується більша частина світової пшениці.

Атака безпілотників відновила побоювання з приводу світових поставок пшениці та викликала у трейдерів занепокоєння, що недавній розпродаж міг зайти надто далеко, повідомила електронною поштою аналітик компанії Farm Futures Жаклін Холланд.

Ф'ючерси на пшеницю у Чикаго зросли на 1,2% - до 6,475 долара за бушель. Днем раніше ціни підскочили на 5%.

Читайте також: Україна експортувала майже 41,6 мільйона тонн зернових

Як повідомлялося, раніше п’ять країн ЄС звернулися до Єврокомісії з проханням про запровадження захисних заходів проти «надмірного» сільськогосподарського експорту з України, який впливає на ситуацію на ринку, призводить до падіння цін і, таким чином, зачіпає інтереси фермерів у сусідніх з Україною державах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-