Австрійські компанії попри війну продовжують роботу в Україні

Австрійські компанії попри війну продовжують роботу в Україні

Опитування
Укрінформ
Близько 200 австрійських компаній, які працюють в Україні, безпосередньо постраждали від війни, але залишаються в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє APA із посиланням на відповідне опитування Економічної палати Австрії (WKÖ). 

"Багато австрійських компаній залишаються відданими Україні. Вони беруть на себе відповідальність за своїх працівників і надають важливу підтримку країні в драматичній ситуації", - зазначила заступниця генсекретаря WKÖ Маріанна Кюнель.

Згідно з опитуванням, кожна друга австрійська компанія працює зі зниженою потужністю, близько 42% компаній працюють на повну силу.

Австрійські компанії працюють в Україні у багатьох секторах, включаючи сільське господарство, виробництво спецій, сільськогосподарські технології та машинобудування. Їх інвестиції в Україну склали близько 1,62 млрд євро.

Зазначається, що за перші 11 місяців 2022 року австрійський експорт до України впав на 18,7%. З іншого боку, попри війну імпорт з України, особливо руд та металобрухту, зріс на 13,9%,.

Як зазначила уповноважена з питань економіки Габріеле Газельсбергер, на початку повномасштабної російської війни спостерігався значний економічний спад. Деякі австрійські компанії перенесли свої склади запчастин на захід України і розмістилися там в індустріальних парках. За її словами, загалом серед компаній спостерігається високий рівень солідарності і близько 77% опитаних WKÖ компаній очікують, що кількість працівників залишиться незмінною. Кожна третя компанія також організовує гуманітарну допомогу або вживає інших заходів для надання підтримки, а 19% компаній надають житло за межами України.

Читайте також: Попри війну 76% підприємців планують розширення бізнесу в 2023 році – ЕВА

Попри те, що трохи більше половини опитаних компаній очікують зниження загального обороту та погіршення ситуації із замовленнями, близько трьох чвертей компаній досить оптимістично налаштовані щодо своєї діяльності: вони не очікують змін або ж чекають навіть на ріст.

Зокрема, австрійський бізнес має намір взяти участь у відбудові України. Так, 15-16 лютого у Варшаві відбулася виставка "Rebuild Ukraine", в якій взяли участь також близько 40 австрійських компаній. Серед них були Frequentis, Innio Jenbacher, Strabag, Waagner-Biro та VA Tech Wabag.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні український та австрійський уряди підписали Рамкову угоду про економічну співпрацю у розвитку проєктів, зокрема у сфері охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-