Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ембарго ще більше розділить Європу і росію. Глянемо на наслідки…

Ембарго ще більше розділить Європу і росію. Глянемо на наслідки…

Блоги
Укрінформ
З 5 лютого 2023-го року набуло чинності ембарго на морське постачання нафтопродуктів з рф до Євросоюзу. Також почав діяти ліміт цін на них, запроваджений ЄС та країнами G7.

Євросоюз планомірно продовжує обмежувати джерела фінансування, які Кремль здатний використати для війни проти України. За прогнозами фахівців, через запроваджене ембарго Росія втрачатиме близько 40 мільярдів доларів на рік, до 2030-го року втратить близько 1 трильйона доларів експортних доходів, а її частка на світовому енергетичному ринку дуже скоро скоротиться з 20% до 13%. 

Що думають в США щодо такого ембарго від ЄС? Адже, за різними прогнозами, саме США та країни Близького Сходу можуть ефективно розпочати заповнювати втрачені для Кремля європейські ринки збуту нафтопродуктів. 

Я скажу, як наші політики на федеральному рівні, з якими я спілкуюся, та експертна спільнота США бачать цю ситуацію. Вони впевнені, що якщо ембарго втримається, то це буде реально сильним ударом по економіці росії. Тут діє проста економіка, навіть, радше, проста математика. Але, по суті, такий удар відчує на собі в основному російська еліта. Адже маса пересічних росіян і так звикла жити у злиднях. Вони звикли, так би мовити, групуватися та потерпати, часто сприймаючи реальні негаразди, як норму. Тому, на бідних росіянах, а таких там – переважна більшість, ця ситуація з ембарго не надто й вплине, як така. Бо вони – і так там злиденні.

Закриті держави, які перебувають під санкціями та на чолі яких стоять тирани, все одно якось існують. Але, такі речі, як ембарго, безперечно, впливають на людей, в котрих є бізнес, які однозначно щось втрачатимуть, багато чого недотримуватимуть тощо. А тут – відчутні гроші, тому й наслідки для російських бізнесменів також будуть доволі відчутними.

Я думаю (в нас така думка серед політиків теж є), що Європі буде болючіше, аніж росії. На Росії загалом, з її багатомільйонним населенням та з вкрай низьким рівнем життя простих людей, як я вже казав, не так це позначиться, як на європейцях. Але, Європа свідомо йде на такий сильний крок, навіть добре розуміючи, що для неї цей крок є відчутною жертвою. Економічною, передусім. 

Є ще один момент, на який я звернув би увагу. Різні країни, наприклад, такі, як Казахстан чи інші, можуть стати такими собі проксі-постачальниками. Все одно росія якимись обхідними шляхами намагатиметься щось продавати у Європу. Будуть, звичайно ж, це якось виявляти, може якісь дії будуть або запобіжники знайдуться згодом. Але, на це хтось, мабуть, також й закриватиме очі… Як от Іран, який, в обхід санкцій, таки продає росії зброю, так і через якихось проксі-постачальників рф намагатиметься продати свої нафтопродукти. А деякі європейські країни, можливо, будуть зацікавлені купувати їх через ці треті країни. Це може стати своєрідним прикриттям для кремля. Може Казахстан, може Емірати, може Туреччина, може Індія – все одно з’являться якісь лазівки. «Чорний» ринок перетворитися в результаті на «сірий». 

Так, все це – сильний удар по Європі, й Європа незабаром його відчує. Однак, я думаю, в результаті Європа ще більше розізлиться на росію. А це ще більше розділить Європу і росію. А це все – на користь США.

Мета та інтерес США у тому, щоб Європа ще більше ізолювала росію: російські гроші, російські інвестиції, російську присутність деінде взагалі. Щоб, зрештою, стало так, як це було у колишньому радянському союзі, коли люди, які там жили, іноді могли виїжджати до певних країн, але, по суті, були ізольовані. 

В подібних рішеннях Євросоюзу чітко проглядається позиція: Європа росіян не хоче!

Юрій Ванетик, адвокат, член Ради директорів міжнародного Правозахисного агентства West Support (США).

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-