Україна цього тижня отримає перші €3 мільярди макрофінансової допомоги від ЄС

Україна цього тижня отримає перші €3 мільярди макрофінансової допомоги від ЄС

Укрінформ
Україна цього тижня отримає перший транш у розмірі €3 мільярди у межах програми макрофінансової допомоги на €18 мільярдів.

Як передає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Твіттері.

“Україна та ЄС щойно підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання €18 млрд макрофінансової допомоги. Цього тижня очікуємо отримати транш у розмірі €3 млрд”, - написав Шмигаль.

Шмигаль подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та віцепрезиденту Єврокомісії Валдісу Домбровскісу, який також підтвердив інформацію про перерахування першого траншу Україні цього тижня.

Читайте також: На саміті Україна-ЄС оновлять план інтеграції економіки Україні до єдиного європейського ринку

«Маю за честь підписати Меморандум про взаєморозуміння з боку ЄС щодо надання Україні європейського фінансування у 2023 році до €18 мільярдів у вигляді позик. Перша виплата у розмірі €3 мільярди буде здійснена пізніше цього тижня. Це дозволить Україні закривати найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів упродовж року», - написав Домбровскіс у Твіттері.

У свою чергу голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас нагадав, що цей транш стане першою в 2023 році міжнародною фінансовою допомогою для України.

«Після виплати пізніше цього тижня це (перший транш у розмірі €3 млрд – ред.) стане першою міжнародною фінансовою допомогою для України у 2023 році. Угода про 18 мільярдів допомоги на цей рік забезпечить таку необхідну передбачуваність і полегшення для державного бюджету України», - написав Маасікас у Твіттері.

Як відомо, Рада Європейського Союзу 10 грудня підтримала пропозицію Єврокомісії щодо виділення Україні у 2023 році додаткової фінансової підтримки. Нова програма макрофінансової допомоги для України становитиме €18 мільярдів. Очікується, що пільгові позикові кошти будуть надходити до державного бюджету впродовж 2023 року рівномірними частинами з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

Передбачається, що перший транш Україна отримає у січні 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-