Орбан заперечив, що Угорщина прагне заблокувати допомогу Україні від ЄС

Орбан заперечив, що Угорщина прагне заблокувати допомогу Україні від ЄС

Укрінформ
Угорський лідер Віктор Орбан заявив, що його країна не має намірів шантажувати ЄС і накладати вето на макрофінансову допомогу Україні після того, як Угорщина у вівторок практично заблокувала відповідне рішення ЄС.

Свою позицію Орбан виклав у серії твіттер-повідомлень, передає Укрінформ.

«У сьогоднішніх новинах пролунало те, що Угорщина наклала вето на фінансову допомогу Україні. Це фейкові новини. Угорщина готова надати фінансову допомогу Україні на двосторонній основі. Ні – вето, ні – шантажу»,- написав глава угорського уряду.

Читайте також: Сіярто каже, що Угорщина не платитиме мінімальну ціну за російську нафту

Проте, продовжив він, Угорщина хоче переконати країни-члени ЄС, що спільний борг Євросоюзу не є прийнятним рішенням.

«Якщо ми продовжимо йти шляхом до боргової спільноти, ми не зможемо повернути назад»,- зазначив Орбан.

Він також підкреслив, що угорці «уявляють інше майбутнє для Європи», яке буде побудоване «на сильних державах-членах замість величезних куп спільних боргів».

Як повідомлялося, у вівторок під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі Угорщина заблокувала виділення Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році.

Читайте також: Угорщина заблокувала €18 мільярдів допомоги Україні від Євросоюзу – ЗМІ

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримує ідею колективного запозичення ЄС на ринку капіталів для допомоги Україні. Така позиція Угорщини може бути проявом тиску на Євросоюз на тлі того, що ЄС не поспішає надавати кілька мільярдів євро на відновлення Угорщини після пандемії COVID-19 під приводом невідповідності деяких рішень уряду Угорщини принципам верховенства права та поваги до прав людини.

Єврокомісія сподівається досягти позитивного рішення на переговорах з Угорщиною щодо виділення надзвичайної макрофінансової допомоги для України.

Фото: Xinhua News Agency/PA Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-