Естонія закликає збільшити допомогу Україні до 1% ВВП Євросоюзу

Естонія закликає збільшити допомогу Україні до 1% ВВП Євросоюзу

Укрінформ
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу на зустрічі з колегами з країн ЄС у Брюсселі запропонував змінити модель підтримки України, збільшивши її у п'ять разів з 0,2 до 1% від ВВП.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на естонського національного мовника ERR.

«Європейські країни мають застосувати інший підхід, іншу парадигму підтримки України. Нинішнього темпу недостатньо. Подивимося на ситуацію у перспективі: ВВП України становить 1% ВВП Євросоюзу. По суті вся ця боротьба зараз тримається на Україні. Більшість витрат на цю боротьбу. А Європа загалом підтримала їх приблизно п'ятою частиною відсотка (0,2% - ред.) свого ВВП. Ми вже змінимо ситуацію, якщо зможемо підняти підтримку на озброєння та фінансову допомогу до одного відсотка від нашого ВВП», - сказав Рейнсалу.

На його думку, "це зовсім не драматична цифра".

Читайте також: Естонія розглядає можливість збільшення втікачів від війни у 2023 році до 75 тисяч

На тій самій зустрічі міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав ЄС допомогти Україні досягти миру на своїх умовах. «Важливо, щоб Європа спрямувала дуже чіткий сигнал, що ми підтримаємо Україну в досягненні миру, який буде встановлений ними самими», - наголосив він.

За оцінкою глави зовнішньополітичного відомства Литви, для цього необхідно пріоритизувати програми фінансової допомоги, активувати 9-й пакет санкцій проти росії та запровадити санкції проти Ірану за поставку зброї агресору.

Читайте також: Глава МЗС Естонії представив програму дій для зміцнення відносин між НАТО та Україною

Рейнсалу та Ландсбергіс 13-14 листопада брали участь у засіданні Ради із закордонних справ Європейського Союзу у Брюсселі. Перша серед основних тем зустрічі – агресія росії проти України.

Фото: Сійм Ливі/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-