Рада підтримала законопроєкт про захист фінансової системи України від дій країни-агресора

Рада підтримала законопроєкт про захист фінансової системи України від дій країни-агресора

Укрінформ
Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт щодо захисту фінансової системи України від дій росії, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843.

Відповідний документ підтримали 280 народних депутатів, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Верховної Ради

Документ передбачає, зокрема, недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ) росіян або осіб, які підтримують збройну агресію проти України, та віднесення клієнтів, діяльність яких пов’язана з рф, до високоризикових. 

Крім уточнень щодо cуб’єктів первинного фінансового моніторингу під час операцій з нерухомим майном, закон містить низку інших важливих норм.

Так, пропонується віднести до cуб’єктів первинного фінансового моніторингу осіб, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями та/або посередництво в такій діяльності.

До переліку клієнтів, щодо яких суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний встановити високий ризик ділових відносин, передбачається внести олігархів та окремих суб’єктів, пов’язаних з державою-агресором.

Читайте також: Відшкодування збитків внаслідок війни: Президент затвердив порядок захисту інтересів України

При цьому сам факт потрапляння суб'єкта до санкційного списку не буде підставою для обов’язкового встановлення неприйнятно високого ризику ділових відносин.

Якщо СПФМ знаходиться на території бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях, він буде звільнений від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Як повідомлялось, Верховна Рада 19 жовтня ухвалила закон, який приводить Митний тариф України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-