Відшкодування збитків внаслідок війни: Президент затвердив порядок захисту інтересів України

Відшкодування збитків внаслідок війни: Президент затвердив порядок захисту інтересів України

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський затвердив Порядок здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України і заяв, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України.

Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Згідно з документом, Міністерство юстиції та МЗС уповноважені проводити консультації, переговори з міжнародними організаціями з питань, що стосуються вироблення міжнародних юридичних механізмів для розгляду справ або заяв, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України, розробляти та вносити в установленому порядку за їх результатами відповідні пропозиції.

Дія цього Порядку не поширюється на відносини, що виникають у зв’язку із захистом прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду справ, учасниками яких є виключно суб’єкти міжнародного права, за винятком розгляду заяв, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України, а також урегулювання спорів, розгляду справ, пов’язаних із виконанням державних боргових зобов’язань України.

Забезпечення захисту прав та інтересів України під час врегулювання спорів, розгляду справ, пов’язаних із виконанням державних боргових зобов’язань здійснюється Міністерством фінансів разом із Мін'юстом та МЗС.

Порядок забезпечення захисту прав та інтересів України під час розгляду справ у Європейському суді з прав людини визначається Кабінетом Міністрів.

Читайте також: Парламент ухвалив два закони щодо виконання рішень ЄСПЛ

Дія цього Порядку поширюється на відносини, які виникають під час урегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю інших державних органів України, їх посадових осіб та розгляду в закордонних юрисдикційних органах заяв про відшкодування шкоди, поданих органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, у разі якщо відповідний державний орган, орган місцевого самоврядування порушив перед Міністерством юстиції питання про необхідність здійснення захисту прав та інтересів відповідно до визначеного цим Порядком механізму.

Органом, відповідальним за здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду справ/заяв, є Міністерство юстиції.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-