Парламент ухвалив два закони щодо виконання рішень ЄСПЛ

Парламент ухвалив два закони щодо виконання рішень ЄСПЛ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила два ініційовані урядом закони про внесення змін до законодавчих актів та кодексів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами Мельничука, за ухвалення у другому читанні та в цілому законопроєктів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» (№4048) та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» (№4049) проголосували відповідно 286 та 290 народних депутатів .

"Законопроєкти було розроблено на виконання рішень Європейського суду з прав людини та Конституційного Суду України, ними передбачається: можливість заміни покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м’яким; можливість застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі", - зауважив Мельничук.

Читайте також: Нюрнберг для путіна, або Як гарантувати відповідальність за воєнні злочини в Україні

Він додав, що також урегульовується питання ознайомлення з матеріалами кримінального провадження після набрання судовим рішенням законної сили. Водночас передбачається право виправданого, засудженого, особи, стосовно якої застосовано примусові заходи медичного чи виховного характеру, потерпілого, представника юридичної особи, їхніх захисників та законних представників звернутись із заявою про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, стороною в якому вони були, до суду, де вони зберігаються та інше.

Як повідомлялося, Європейський суд з прав людини вирішив переглянути заходи щодо справ за участю України, вжиті на початку березня у зв’язку з агресією російської федерації, та від 1 вересня 2022 року повернутися до нормального порядку роботи з такими справами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-