Дуда порівняв політику путіна з Голодомором

Дуда порівняв політику путіна з Голодомором

Укрінформ
Президент Польщі порівняв тактику путінського режиму щодо знищення врожаю в Україні та блокування експорту зерна з нелюдською політикою Голодомору 1930-х років.

Про це Анджей Дуда заявив під час виступу на 77-й Генасамблеї ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Від самого початку вторгнення росія умисно й цинічно знищувала посіви, сільськогосподарське обладнання», - сказав президент Польщі.

Він підкреслив, що через це врожай суттєво зменшився, адже росія захопила 22% сільськогосподарських угідь України. За попередніми оцінками, цього року Україна збере на 35% менше зерна «від того, що давала ця житниця значної частини світу».

Дуда констатував, що від таких дій росіян страждає не лише Україна, а й інші держави, які потребують українського зерна. І саме це, за його словами, є економічною зброєю, яка найсильніше  б’є по Африці та Близькому Сходу.

«Я достатньо довго займаюся політикою, аби бути наївним у цьому питанні. Ми бачимо цілеспрямовану й свідому політику. Це катастрофа за допомогою голоду, спровокована росією», - переконаний Дуда.

Читайте також: Зеленський: Держава, яка провокує голод, має отримати від світу найжорсткішу реакцію

У цьому зв’язку він звернувся до міжнародної спільноти: «Ми зобов’язані не допустити, щоб у ХХІ сторіччі хтось свідомо й цинічно викликав штучний голод з метою досягнення своїх політичних цілей, як це робив сталін у 1930-х роках».

Польський лідер акцентував, що «бачить необхідність створення механізмів покарання» для притягнення до відповідальності винних у порушеннях міжнародного права, «тих, хто свідомо знищує посіви». Він додав, що росія веде війну не лише проти України, а й проти спільних цінностей усього людства.

Читайте також: Шольц закликає не вірити російській «зерновій» пропаганді

«Цю війну, як решта сучасних конфліктів у світі, агресор повинен програти. І в цьому конкретному випадку агресором є російська держава. Ба більше, агресор уже певною мірою програв, не зумівши підкорити вільний народ (України – ред.), зломити його дух»,- наголосив президент Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, Анджей Дуда висловився щодо намірів рф провести так звані «референдуми» щодо приєднання окупованих територій України. Він назвав їх нікчемними й такими, що не матимуть жодного значення.

Фото: PAP/Radek Pietruszka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-