Основою восьмого пакету санкцій ЄС має стати цінове обмеження на російський газ - Кулеба

Основою восьмого пакету санкцій ЄС має стати цінове обмеження на російський газ - Кулеба

Укрінформ
Україна вважає, що основною темою восьмого санкційного пакету ЄС проти росії має стати цінове обмеження на російський газ, яке необхідно запровадити до кінця року.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю «РБК-Україна», передає Укрінформ.

«Найбільша тема (нового санкційного пакету ЄС – ред.) зараз – це так званий price cap, тобто цінове обмеження на російський газ, це теж, по суті, санкція, зараз вона обговорюється, ухвалена позиція на рівні G7, тому це така найбільша історія. Але є дуже багато речей, де треба закручувати гайки. Вони не гучні, вони не потрапляють в заголовки, але ці санкції теж потрібно вводити», - сказав Кулеба.

Він додав, що українська сторона просуватиме тезу президента Зеленського, що потрібно заводити під санкції Росатом, особливо після подій на Запорізькій АЕС.

Читайте також: Потрібен восьмий пакет санкцій проти рф - Зеленський

У відповідь на запитання, чи реалістично запровадити новий європейський пакет санкцій до кінця року, глава української дипломатії зауважив, що «задача стоїть зробити це набагато швидше».

Коментуючи втрату Європою «апетиту" до санкцій, Кулеба зазначив, що в житті людини, бувають такі моменти, коли «апетиту вже немає, а їсти треба, щоб зберегти здоров'я, щоб одужати від хвороби».

«Саме така ситуація зараз у Європейському союзі. Я погоджуюсь з тим, що апетит згасає, але не в усьому ЄС, а лише в окремих країнах. А в інших країнах він, навпаки, залишається надзвичайно високим, і не лише апетит до санкцій, і не лише у наших традиційних друзів – балтійських країн, Польщі, Словаччини, Чехії та інших, це також і деякі країни Західної Європи», - повідомив міністр.

Очільник МЗС нагадав, що про втрату апетиту до санкцій ми вперше ми почули десь у травні, але пакети продовжували ухвалюватися, згідно з напрацюваннями групи Єрмака-МакФола.

Як повідомлялося, Рада ЄС 21 липня підтримала пропозицію щодо посилення ефективності шести пакетів санкцій, запроваджених проти росії.

Зокрема, було введено заборону на купівлю, імпорт або передання, прямо чи опосередковано, золота, якщо воно походить з росії та було експортовано з росії до ЄС або до будь-якої третьої країни після цього. Ця заборона також стосується ювелірних виробів.

Читайте також: Під персональні санкції мають потрапити 19 000 росіян – голова НАЗК

Сьомий пакет обмежувальних заходів розширює перелік контрольованих товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному вдосконаленню росії або розвитку її сектору оборони та безпеки, тим самим посилюючи експортний контроль подвійного використання та передових технологій.

Крім того, нові заходи поширюють чинну заборону на доступ до портів, щоб уникнути обходу санкцій, і розширюють сферу дії заборони на прийняття депозитів, включно від юридичних осіб, організацій або органів, заснованих у третіх країнах і більшою частиною власності яких є громадяни росії або фізичні особи, які проживають у росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-