Україна пропонує допомогу польським службам для зменшення черг із вантажівок на кордоні

Україна пропонує допомогу польським службам для зменшення черг із вантажівок на кордоні

Укрінформ
Україна пропонує допомогу фітосанітарним та ветеринарним службам Польщі, аби врегулювати ситуацію на українсько-польському кордоні із затримкою вантажних автомобілів.

Про це розповів в. о. голови Державної митної служби України Вячеслав Демченко під час брифінгу "Відкритий кордон: ситуація з чергами на автомобільних пунктах пропуску", проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

За його словами, проблема виникла через низьку, як для Польщі, зарплату працівників фітосанітарних та ветеринарних служб.

"У деяких випадках ми запропонували свої послуги, допомогу – для пришвидшення виконання функцій цими (фітосанітарними та ветеринарними - ред.) службами. Наразі йдуть перемовини. Сподіваюсь, що найближчим часом питання буде розв’язане", - зазначив віін.

Демченко також додав, що наразі планується створення кількох пунктів пропуску, де будуть проходити виключно порожні вантажні автомобілі. Це також може позитивно вплинути на ситуацію із заторами на українсько-польському кордоні.

Також ситуацію прокоментував заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Фейсбуці.

"Ситуація протягом серпня дійшла до критичної межі. Окрім чисельних локальних конфліктів і бійок між водіями в черзі, вже тиждень триває страйк перевізників з польського боку на пункті пропуску "Дорогуськ - Ягодин". Наразі у черзі перебувають 2 437 автівок, позавчора черга сягала вже 58 кілометрів. Враховуючи, що через пункт пропуску Ягодин виїжджає майже 40% усього експорту на польському кордоні, це призводить до величезних збитків, які, за даними митниці, становлять до 60 млн грн на добу", - зазначив він.

Найєм уточнив, що після консультацій Міністерство інфраструктури разом з Міністерством аграрної політики, Державною митною та Прикордонною службами підготували низку пропозицій, які вже надіслані польській стороні, задля врегулювання ситуації.

Зокрема, у найближчі дні українська сторона розгляне можливість попереднього сортування вантажівок, які виїжджають з експортною продукцією залежно від виду вантажів задля кращої організації та підвищення продуктивності роботи польських контролюючих органів.

Запропоновано також не проводити санітарні та фітосанітарні заходи з контролю (SPS measures) при його ввезенні, якщо він переміщується через Польщу в режимі транзиту. Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та відповідній службі Польщі запропоновано якомога швидше провести зустріч з метою погодження відповідних змін.

Найближчими днями Україна пропонує провести спільну зустріч з представниками Польщі з метою обговорення можливості скасування контролю опломбованих вантажівок, що вивозять ріпак з України на експорт для виробництва біодизелю.

У найкоротші терміни пропонується вжити всіх необхідних заходів з метою забезпечення проїзду порожніх вантажних транспортних засобів в пунктах пропуску “Устилуг - Зосін”, “Грушів - Будомєж”, “Угринів - Долгобичув” та “Смільниця - Кросцєнко” у напрямку експорту з України.

Українська сторона пропонує спланувати спільні дії щодо відкриття до середини жовтня цього року місць перетину державного кордону “Нижанковичі – Мальховіце” та “Варяж – Усьмеж” для тимчасового проїзду порожніх вантажівок у напрямку експорту з України.

Серед інших пропозицій - розглянути можливість не рахувати порожні вантажівки, що оформляються за зміну. Додатково, по пункту пропуску “Ягодин – Дорогуськ” збільшити оптимальну кількість транспортних засобів, що приймаються прикордонними службами кожної зі сторін за одну зміну, з 300 до 500.

Крім того, запропоновано розглянути можливість збільшити кількість працівників фітосанітраних та ветеринарних служб Республіки Польща на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні.

"Усі вищезгадані пропозиції попередньо обговорені між службами наших країн. І сьогодні зранку відповідний лист був направлений на адресу Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Республіки Польща, Міністерства інфраструктури, Міністерства фінансів та Міністерства внутрішніх справ", - резюмував представник Мінінфраструктури.

Читайте також: Україна і Польща визначать додатково один-два пункти пропуску для руху вантажівок

Як повідомлялось, кількість вантажних автомобілів на кордоні з Польщею постійно зростає через низьку пропускну спроможність митниці з польського боку. Напередодні черга з вантажних автівок до пункту пропуску "Ягодин" перевищувала 45 кілометрів.

У докризовий період польські фітосанітарні та ветеринарні служби приймали близько 80 вантажівок на добу, нині ж кількість транспортних засобів зменшилась в рази, наприклад, 28 серпня прийняли 12 вантажівок, а 31 серпня – лише 19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-