МВФ за 30 років надав Україні $37 мільярдів фінансової підтримки

МВФ за 30 років надав Україні $37 мільярдів фінансової підтримки

Укрінформ
За 30 років співробітництва Міжнародний валютний фонд надав Україні близько 37 млрд доларів фінансової підтримки у рамках 13 програм співробітництва та впровадження низки структурних реформ у різних сферах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«Близько 37 млрд доларів фінансової підтримки у рамках 13 програм співробітництва та впровадження низки структурних реформ у сферах монетарної та фіскальної політики, банківської, судової і податкової системи, митниці, державного управління, боротьби з корупцією, ринку землі та медицини – такими є результати співпраці України з Фондом», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за перші 20 років партнерства Україна отримала близько 18,26 млрд доларів фінансової допомоги на зменшення дефіциту платіжного балансу, підтримку курсу національної валюти, поповнення валютних резервів. Зокрема, у 2008 році, під час глобальної фінансової кризи, Фонд надав рекордну для України на той час позику – 10,6 млрд доларів (7 млрд СПЗ).

Після окупації Криму та початку війни на сході Україна отримала два транші на 4,6 млрд доларів США (2,97 млрд СПЗ). Згодом було затверджено програму розширеного фінансування, у рамках якої було отримано 8,7 млрд доларів США (6,15 млрд СПЗ). За цією програмою Україна отримала максимальну кількість траншів – чотири, а перший транш був найбільшим за всю історію у розмірі приблизно 5 млрд доларів США (3,55 млрд СПЗ).

Вже у березні Рада виконавчих директорів Фонду проголосувала за надання нашій країні коштів у рамках інструменту швидкого фінансування у розмірі 1,4 млрд доларів США (1 млрд СПЗ). Фінансова допомога була вагомим внеском у пом’якшення економічних наслідків вторгнення.

Читайте також: Кредит від МВФ стане каталізатором для залучення коштів в Україну - Устенко

«Співробітництво з МВФ – це не тільки про підтримку фінансової системи та реформи, а й про довіру до держави у світі. На експертну думку МВФ та їх оцінку стану економіки орієнтуються найвпливовіші внутрішні та міжнародні інвестори. Фінансова допомога Фонду у березні 2022 року суттєво вплинула на мобілізацію коштів від інших партнерів», - додали в Мінфіні.

Як повідомлялось, за 30 років співпраці Світовий банк затвердив для України 70 позик на понад 14,4 млрд дол та 2,1 млрд євро, з яких наразі отримано 11,8 млрд дол та 1,2 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-