Довгий шлях до Запорізької АЕС

Довгий шлях до Запорізької АЕС

Укрінформ
Ситуація із окупацією найбільшої атомної електростанції Європи наразі найбільше схожа на глухий кут

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) - найбільша у Європі та третя за потужністю працююча атомна станція у світі. Захоплення такого об’єкта російськими військами у ніч на 4 березня поставило європейський континент у загрозливе становище, а міжнародні організації, схоже, - у глухий кут. Ніколи раніше атомні станції не ставали театром воєнних дій, а їхній персонал - заручниками в руках загарбників.

Здавалося б, ключовою у цій ситуації мала стати роль Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Але перша реакція агентства на окупацію ЗАЕС було доволі млявою. Лише у травні активізувалися розмови про відправлення  місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Й у серпні, після провокаційних обстрілів станції російськими військами, робота із забезпечення такої місії перейшла в активну фазу.

Як росіяни захоплювали ЗАЕС, як МАГАТЕ готувало місію на станцію та чого від її візиту можна очікувати? Укрінформ відтворює хронологію подій.

Під окупацією

Захопити Енергодар та ЗАЕС росіянам вдалося не з першої спроби. Ворожі війська почали підходити до міста ще 26 лютого, а 1-2 березня жителі Енергодара масово виходили на трасу, щоб не допустити окупації населеного пункту і розташованої поруч атомної станції.

Але 3 березня росіяни активізували спроби захопити місто. Вони сформували колону з важкої техніки, та в ніч проти 4 березня почали заходити в Енергодар та на майданчик ЗАЕС. Опір їм чинили нацгвардійці та бійці тероборони.

Тоді стався перший обстріл атомного об’єкта. Було зафіксовано влучання у перший енергоблок, а в адміністративній будівлі виникла пожежа. НАЕК “Енергоатом” заявила про втрату прямого зв’язку з керівництвом станції.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час пресконференції наголосив на безумовних до виконання пунктах для безпечного функціонування станції. «Всі системи безпеки шести реакторів на АЕС (ЗАЕС - ред.) не зазнали пошкоджень, витоку радіоактивних матеріалів не було. Обладнання віддаленого моніторингу рівня радіації справно працює», - прокоментував тоді Гроссі ситуацію на захопленій станції.

Рафаель Гроссі / Фото: IAEA Imagebank
Рафаель Гроссі / Фото: IAEA Imagebank

А от щодо скерованого Україною запиту на негайну підтримку, Гроссі сказав, що це заплановано, але для практичного втілення потрібна фізична присутність на станції, а в нинішніх умовах це «не так легко» реалізувати.

Із перших днів окупації росіяни почали розміщувати на ЗАЕС військових та важку техніку. По суті, вони перетворили атомний об’єкт на воєнну базу - що само собою не може гарантувати ядерної безпеки і є порушенням міжнародних норм.

“Закликаю міжнародну спільноту в особі МАГАТЕ та ЄС забезпечити прибуття на всі п’ять атомних станцій України миротворчих груп у складі представників ЄС, МАГАТЕ та Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ - ред.). Це питання безпеки всього світу!” - відреагував на події довкола ЗАЕС та Чорнобильської зони прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль

МАГАТЕ 10 березня заявило, що дані із систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до агентства. Тоді Рафаель Гроссі висловив занепокоєння з приводу раптового припинення надходження таких відомостей до штаб-квартири МАГАТЕ.

Уже 12 березня МАГАТЕ заявило, що підтримує зв’язок із захопленою атомною станцією. За даними агентства, персонал, який керує станцією, змінювався згідно з графіком, без втручання в його повсякденну діяльність. «Проте присутність іноземних військ спричиняє тиск. Регулятор підтримує зв'язок зі станцією, але МАГАТЕ має труднощі у підтриманні зв'язку з керівництвом Запорізької АЕС», - йшлося у заяві.

Секретар РНБО Олексій Данілов 19 березня попросив МАГАТЕ делегувати своїх представників на Чорнобильську та Запорізьку атомні станції. “Терористи захопили дві ядерні станції, а МАГАТЕ мовчить. Де його представник на цій станції? Вони мали б прибути сюди, безпосередньо контролювати все, що відбувається. У мене прохання до МАГАТЕ - пришліть своїх представників на Чорнобильську АЕС, на Запорізьку АЕС, щоб ви переконалися, що там усе відбувається згідно з нормами та нормативами, які є на ядерних об'єктах", - сказав Данілов в ефірі національного марафону.

Олексій Данілов
Олексій Данілов

В Енергоатомі наприкінці березня заявили, що компанія очікує від МАГАТЕ політичної оцінки подій в Україні й вимоги до росії вивести із захоплених атомних електростанцій її військових та працівників росатома, яких почали туди звозити.

Місія необхідна?

30 квітня МАГАТЕ заявило, що росатом намагається взяти Запорізьку АЕС під свій контроль. Уже 5 травня очільник агентства зустрівся із головою росатома алєксєєм ліхачовим, щоб обговорити ситуацію на ЗАЕС.

Про підсумки зустрічі Гроссі написав лаконічно: “На зустрічі з гендиректором «росатома» ліхачовим та іншими високопоставленими російськими посадовими особами у Стамбулі продовжив своєчасні та професійні дискусії, на яких наголосив на невідкладності забезпечення безпеки Запорізької АЕС. МАГАТЕ готове зіграти свою незамінну роль”.

Фото: twitter.com/rafaelmgrossi
Фото: twitter.com/rafaelmgrossi

Гроссі 11 травня, виступаючи на засіданні підкомітету Європарламенту з оборони і безпеки, поскаржився, що фахівці МАГАТЕ не мають доступу на окуповану атомну станцію через протидію російських військ. Він зауважив, що на будь-якому об’єкті атомної енергетики є певні роботи, які потребують фізичної присутності інспекторів.

“Ми відкидаємо таку ситуацію, коли існує місце, де накопичено більше 30 000 кілограмів збагаченого урану і такий же обсяг плутонію, і я не можу прийти та провести інспекцію. В такій ситуації ймовірність звинувачень, припущень та сумнівів, що трапиться із цими матеріалами у майбутньому, становить дуже реальну небезпеку і має сприйматися з усією серйозністю», - заявив тоді Гроссі.

Згодом журналіст Wall Street Journal Лоуренс Норман написав у своєму Твіттері, що, мовляв, за даними гендиректора МАГАТЕ, на захопленій росією Запорізькій АЕС зберігається 30 000 кг плутонію та 40 000 кг збагаченого урану.

“ЗМІ агресора, та й навіть деякі українські видання, миттєво підхопили «сенсацію». Проте вона – фейкова. Все це – відверта інформаційна провокація, і жодне «твердження» журналіста не відповідає дійсності. Цей вкид зроблено виключно для того, щоб вчергове шокувати російську аудиторію, як було з фейками про біолабораторії, бойових птахів тощо”, - відреагували в Енергоатомі на цю заяву.

У компанії зазначили, що на Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються.

Наприкінці травня ДІЯРУ запропонувало відкласти візит МАГАТЕ на ЗАЕС до деокупації станції.

“На сьогодні окупованими залишаються промисловий майданчик АЕС і місто Енергодар. На майданчику станції перебувають російські військові, зброя, боєприпаси, військова техніка. Ситуація у місті є вкрай небезпечною, є випадки збройних нападів російських військових на персонал АЕС і представників пожежного підрозділу міста. Поруч з об’єктом ведуться бойові дії, є свідчення щодо прольотів російських ракет безпосередньо над майданчиком АЕС. Тому пропозиція Агентства щодо проведення місії МАГАТЕ є неприйнятною для України до моменту деокупації промислового майданчика Запорізької АЕС і міста енергетиків Енергодар. Вона є абсолютно небезпечною за цих умов”, - аргументував регулятор.

Однак 6 червня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час засідання Ради керуючих МАГАТЕ у Відні заявив, що агентство працює над організацією місії на ЗАЕС. Посадовець при цьому згадав про звернення українського уряду, який закликав "гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша по двоїти зусилля, щоб знайти шляхи якнайшвидшого визволення ЗАЕС від російських загарбників, повернути її під повний контроль України, відновити безпеку станції та розробити ефективні умови відправлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН".

Фото: Dean Calma / IAEA
Фото: Dean Calma / IAEA

Поміж проблемних питань у роботі станції очільник МАГАТЕ назвав перебої в ланцюжку постачання запасних частин та повідомлення ДІЯРУ щодо втрати контролю над ядерним матеріалом, що перебуває на ЗАЕС.

9 червня з’явилася інформація, що росіяни готують візит гендиректора МАГАТЕ на захоплену ними й перетворену на воєнну базу ЗАЕС. Енергоатом заявив, що російські військові разом із представниками росатома проводять спеціальні наради та навіть спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії агентства.

Тоді в Енергоатомі наголосили, що Україна не запрошувала МАГАТЕ на ЗАЕС, адже не може гарантувати безпеку членам делегації. Крім того, відкритим було питання, як місія зможе потрапити на ЗАЕС: росіяни могли направити її через тимчасово окуповані території, а це є ігноруванням міжнародного права й неприйнятним для України.

А тим часом ЗАЕС тимчасово втратила зв’язок з МАГАТЕ через відключення росіянами українського мобільного зв’язку в окупованому Енергодарі. Енергоатому вдалося відновити передачу даних зі станції до агентства самотужки.

Фото: Maxar Technologies
Фото: Maxar Technologies

2 липня ДІЯРУ повідомило, що вдалося досягнути порозуміння із МАГАТЕ стосовно місії на ЗАЕС. “Під час зустрічі з Гендиректором МАГАТЕ паном Рафаелем Маріано Гроссі досягнуто повного взаєморозуміння, що забезпечити безпеку місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, в умовах коли ця АЕС перебуває під окупацією російськими військовими, не є можливим. Єдиним рішенням, що може гарантувати безпечну експлуатацію АЕС є повна її деокупація та повернення під контроль України”, - йшлося у релізі ДІЯРУ.

Здавалося б, питання на деякий час закрите.

Загострення

Але, як виявилося, відносне затишшя тривало недовго: 5-6 серпня загарбники почали обстрілювати територію ЗАЕС. Внаслідок цього серйозно пошкоджено  азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Крім того, росіяни пошкодили високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

“МАГАТЕ та ООН мають жорстко вимагати від росії вийти з АЕС та передати її під контроль спеціальної комісії”, - відреагував на події радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

Михайло Подоляк
Михайло Подоляк

Голова МАГАТЕ заявив, що на ЗАЕС порушені всі заходи ядерної безпеки. За словами Гроссі, через російське вторгнення було перервано ланцюг постачання обладнання та запасних частин на АЕС. Через це в агентстві не впевнені, що станція отримує все необхідне для безпечної роботи.

6 серпня постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час пресконференції закликав ООН і МАГАТЕ направити на ЗАЕС спільну експертну місію - бажано, до кінця серпня. За словами дипломата, прибуття експертів міжнародної місії дозволить експертам оцінити ситуацію на станції та провести верифікацію, "і, власне, сама їхня поява на станції вже покращить рівень безпеки".

Євгеній Цимбалюк
Євгеній Цимбалюк

Водночас Цимбалюк наголосив, що візит МАГАТЕ на захоплений ядерний об’єкт унеможливлюють саме росіяни, обстрілюючи територію України (зокрема, й Енергодар) та безпосередньо блокуючи доступ до ЗАЕС.

Своєю чергою, Гроссі засудив обстріли ЗАЕС та вкотре попросив допуску на станцію для місії МАГАТЕ. “Незважаючи на наші рішучі зусилля, поки що це не вдалося. Я не здамся. Я продовжуватиму наполягати – і наполягати знову – на тому, щоб ця місія МАГАТЕ нарешті відбулася. Але для цього потрібні будуть співпраця, розуміння та сприяння як з боку України, так і росії", - сказав  гендиректор агентства. На його думку, експерти місії зможуть надати неупереджену та незалежну інформацію про стан ЗАЕС.

При цьому 10 серпня Гроссі заявив, що безпосередньої загрози ядерній безпеці на ЗАЕС немає. Що цікаво, в опублікованій заяві йдеться і про те, що обстріли атомної станції 5-6 серпня "порушили практично всі сім незамінних компонентів ядерної безпеки, які генеральний директор окреслив на початку конфлікту, включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомної електростанції, функціонування систем безпеки і захисту, штатних та зовнішніх джерел живлення".

На сайті делегації ЄС при міжнародних організаціях у Відні 14 серпня з’явилася заява, під якою підписалися і 42 країни, щодо ситуації на ЗАЕС. Підписанти вимагають від росії негайного виведення військ з території атомного об’єкта. У заяві наголошується, що такий крок, серед іншого, “дозволить МАГАТЕ здійснювати верифікацію відповідно до зобов’язань України щодо гарантій у безпечних умовах і вчасно”. Зазначається, що присутність військ агресора на ЗАЕС перешкоджає виконанню Енергоатомом та Україною своїх зобов’язань з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до міжнародних конвенцій і стандартів безпеки МАГАТЕ, а також заважає МАГАТЕ виконувати свій мандат.

росія цю заяву проігнорувала.

15 серпня речник генсека ООН Стефан Джаррік повідомив журналістам, що організація готова підтримати місію МАГАТЕ на ЗАЕС за згодою України та росії. За його словами, «в тісному контакті з МАГАТЕ, Секретаріат ООН оцінив, що в Україні є потенціал логістики та безпеки», щоб організувати відвідування інспекторами МАГАТЕ Запорізької атомної електростанції з Києва. Своєю чергою, керівник агентства Гроссі ще раніше висловив готовність очолити місію на ЗАЕС.

Стефан Джаррік / Фото: Violaine Martin, UN
Стефан Джаррік / Фото: Violaine Martin, UN

«Місія на об'єкт також дасть нам можливість вжити термінових заходів щодо гарантій безпеки, перевіривши стан реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого і відпрацьованого палива», - сказав Гроссі, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН.

18 серпня Президент України Володимир Зеленський заявив, що об’єктивні причини, чому місія МАГАТЕ не могла би потрапити на ЗАЕС, відсутні. “Немає жодних об’єктивних перепон, щоб місія потрапила на Запорізьку АЕС. Сьогодні з паном Гутеррешем (Генсеком ООН – ред.) обговорили параметри цієї місії й те, що вона може дуже швидко та цілком безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб, через вільну територію нашої держави. І тільки так”, - наголосив Президент у традиційному вечірньому зверненні.

Фото: ОП
Фото: ОП

МЗС України наголосило: очікує від місії МАГАТЕ чіткої заяви щодо порушення протоколів безпеки на ЗАЕС з боку загарбників. “Вони (інспектори агентства, - ред.) мають багатий досвід перевірок АЕС у всьому світі в найтяжчих умовах, але, без перебільшення, ця місія буде найважчою в історії МАГАТЕ, враховуючи активні бойові дії, які веде рф на місці, а також кричущий спосіб, у який росія намагається легітимізувати свою присутність на Запорізькій АЕС”, - заявив очільник міністерства Дмитро Кулеба на брифінгу у Стокгольмі.

Дмитро Кулеба / Фото: twitter.com/DmytroKuleba
Дмитро Кулеба / Фото: twitter.com/DmytroKuleba

Він також наголосив, що росія має піти із ЗАЕС, адже лише такий крок може гарантувати ядерну безпеку на об’єкті.

29 серпня гендиректор МАГАТЕ Гроссі у Twitter повідомив, що місія агентства уже вирушила із Відня. До складу делегації увійшли 13 експертів з різних країн, зокрема, сам Гроссі як очільник та представник Аргентини, а також представники Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики, Північної Македонії. За словами гендиректора МАГАТЕ, США та Великобританія не представлені в делегації через позицію росії: агресор вважає ці країни упередженими за підтримку України.

Фото: Dean Calma / IAEA
Фото: Dean Calma / IAEA

Й ось 30 серпня стало відомо, що місія МАГАТЕ прибула до Києва. Очільник ЗОВА Олександр Старух в ефірі національного телемарафону висловив сподівання, що місія МАГАТЕ допоможе повернути станцію під український контроль.

“Чим швидше територія ЗАЕС буде демілітаризована, тим швидше стабілізується безпекова ситуація. Є надія, що ЗАЕС повернеться під контроль Енергоатома і МАГАТЕ, а окупанти виведуть озброєні підрозділи з території атомної станції, дотримуватимуться міжнародних норм ведення війни", - сказав він.

Фото: ОП
Фото: ОП

Уже 31 серпня представники агентства вирушили із Києва до Запоріжжя, звідки розраховують потрапити на атомну станцію.

Чи допоможе місія МАГАТЕ поліпшити ситуацію?

Але до того, що можуть побачити й почути представники МАГАТЕ на ЗАЕС, є питання. Так, працівники станції у коментарі виданню The Telegraph розповіли про катування напередодні прибуття місії. У такий спосіб росіяни хочуть змусити персонал ЗАЕС мовчати про ризики для безпеки роботи об’єкта.

Працівники атомної станції також побоюються російських провокацій, вину за які потім спробують перекласти на Україну. Крім того, за словами співрозмовників видання, росіяни планують скоротити до мінімуму присутність українського персоналу і в кожній кімнаті центру керування розмістити кількох російських представників, «які гучно кричатимуть, що дуже чекали на «визволення» від режиму в Києві».

Більше того, росіяни ще задовго до приїзду місії МАГАТЕ неодноразово використовували ЗАЕС та її працівників у пропагандистських цілях. Так, 23 червня в російських ЗМІ, Telegram-каналах і численних окупаційних пабліках поширили відеозвернення та інтерв’ю заступника начальника управління по роботі з громадськістю і ЗМІ Андрія Туза про нібито підтримку ним російських окупантів. В Енергоатомі заявили, що текст звернення росіяни підготували заздалегідь, а ролик записувався під примусом. Також у компанії регулярно інформували про психологічний тиск, який чинять загарбники на працівників ЗАЕС.

Фото: Maxar Technologies
Фото: Maxar Technologies

Але попри все це, очікування від місії в українського уряду високі. Так, згідно із повідомленням Секретаріату Кабміну, Денис Шмигаль очікує, що за результатами візиту місії територію Запорізької АЕС та Енергодара буде демілітаризовано, а російські війська й техніка покинуть станцію, так само як і працівники росатома. Такі ж очікування й в Енергоатома.

“Висновки і рекомендації за результатами роботи місії будуть імплементовані при повернені станції  під наш контроль. Станція має повернутись під повний контроль України. ЗАЕС - українська атомна станція, і лише Україна здатна гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації”, - написав у Фейсбуці міністр енергетики Герман Галущенко.

Експерти ж взяли паузу й наразі чекають на висновки та результати роботи місії.

Що ж, наразі нам також лишається тільки чекати цих висновків та результатів.

Вікторія Наконечна, Київ

Перше фото: Maxar Technologies

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-