Кулеба: Очікуємо від місії МАГАТЕ чіткої заяви щодо порушення росією протоколів безпеки на ЗАЕС

Кулеба: Очікуємо від місії МАГАТЕ чіткої заяви щодо порушення росією протоколів безпеки на ЗАЕС

Укрінформ
Україна очікує від місії МАГАТЕ чіткої заяви про факти порушень з боку росії протоколів ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з премʼєр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон та главою МЗС Анн Лінде брифінгу у Стокгольмі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо від місії чіткої заяви про факти порушень всіх ядерних протоколів безпеки. Ми знаємо, що росія поставила не тільки Україну, а й увесь світ під загрозу ядерного інциденту», - наголосив Кулеба.

Глава МЗС зауважив, що місія МАГАТЕ вже прямує в Україну, і він учора скоординував деталі місії з генеральним директором організації Рафаелем Маріано Гросі.

«Це був давній запит України до МАГАТЕ про те, щоб отримати доступ до станції. Вони мають багатий досвід перевірок АЕС у всьому світі в найтяжчих умовах, але, без перебільшення, ця місія буде найважчою в історії МАГАТЕ, враховуючи активні бойові дії, які веде рф на місці, а також кричущий спосіб, у який росія намагається легітимізувати свою присутність на Запорізькій АЕС», - заявив міністр.

Глава української дипломатії також закликав країни світу вимагати виходу росії з Запорізької АЕС. «росія має піти, і МАГАТЕ, як і інші країни світу – ми маємо змусити їх піти. Це єдиний спосіб забезпечити ядерну безпеку на енергостанції», - наголосив Кулеба.

Читайте також: У разі аварії на ЗАЕС радіаційна хмара накриє частину півдня України та деякі регіони росії – Енергоатом

Як повідомлялося, раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії вже прямує до Запорізької АЕС.

За даними видання The New York Times, до складу делегації увійшли 13 експертів із переважно «нейтральних країн», представників США та Великої Британії не буде у місії на Запорізьку АЕС.

Найбільша у Європі Запорізька атомна електростанція з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Читайте також: Держави-учасниці договору щодо ядерної зброї засудили агресію рф в Україні

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Влада України наголошує, що російські військові перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, чим поставили під загрозу весь континент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-