Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити місію на Запорізьку АЕС для посилення її безпеки

Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити місію на Запорізьку АЕС для посилення її безпеки

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі пропонує очолити місію фахівців агентства на Запорізьку АЕС для посилення заходів її безпеки.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у четвер на засіданні Ради Безпеки ООН.

За його словами, оскільки ЗАЕС перебуває на тимчасово окупованій території, експерти можуть потрапити на станцію, якщо місія співпрацюватиме як з українською владою, так і з державою-окупантом – росією.

«Я особисто готовий очолити таку місію», - наголосив він.

Читайте також: Зеленський про обстріли ЗАЕС: росія вкотре пробила дно у світовій історії тероризму

Експерти могли б оцінити фізичні збитки, заподіяні станції. Зокрема стан основних і резервних систем безпеки, умови роботи персоналу, поясни він.

«Місія на об'єкт також дасть нам можливість вжити термінові заходи щодо гарантій безпеки, перевіривши стан реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого і відпрацьованого палива», - додав Ґроссі. Також необхідно провести технічне обслуговування обладнання, яке забезпечує віддалену передачу даних для МАГАТЕ, сказав він.

Читайте також: США підтримують створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Таку місію МАГАТЕ було готове провести ще в червні, «але, на жаль, в силу політичних чинників та інших міркувань цього не сталося», зазначив гендиректор агентства.

Ґроссі вкотре наголосив, що будь-які воєнні дії на станції та поблизу неї мають бути негайно припинені, оскільки становлять загрозу для ядерної безпеки.

Читайте також: Потрібна термінова домовленість щодо периметра демілітаризації ЗАЕС - Генсек ООН

Як передавав Укрінформ, у четвер Рада Безпеки ООН розглядає питання безпеки Запорізької АЕС у зв’язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-