Місія МАГАТЕ прибуде на Запорізьку АЕС на початку наступного тижня - WSJ

Місія МАГАТЕ прибуде на Запорізьку АЕС на початку наступного тижня - WSJ

Укрінформ
Інспектори МАГАТЕ планують приїхати на захоплену росіянами Запорізьку АЕС на початку наступного тижня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The World Street Journal.

Зазначається, що група фахівців Міжнародного агентства з атомної енергії може доставити на АЕС запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші необхідні матеріали для підвищення рівня безпеки станції.

За даними джерел видання, останні 72 години генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі курсував між українськими дипломатами у Відні, російськими посадовцями в Стамбулі та президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі, обговорюючи підготовку до місії.

Експерти агентства, майже напевне, відвідають ЗАЕС на початку наступного тижня, хоча деталі ще уточнюються, пише WSJ. За словами джерел, нині триває підготовка, і «наступний тиждень - це визначена дата».

Читайте також: Повернути ЗАЕС під контроль України й забезпечити доступ МАГАТЕ можна за лічені дні - Президент

Також припускається, що місії може знадобитися кілька тижнів, аби належним чином розв‘язати численні проблеми безпеки на АЕС.

російські посадовці заявляють, що вони відкриті для візиту, але раніше висували умови: інспектори мають їхати на станцію через Крим, що було неприйнятно для України та МАГАТЕ.

За даними осіб, котрі брали участь у переговорах, протидія росії пом'якшилася, що дало Гроссі змогу почати підготовку до поїздки місії, яку він сам очолить, через територію, контрольовану Україною.

Агентство має намір оцінити стан безпеки ЗАЕС та розв’язати проблеми, спричинені бойовими діями.

Читайте також: Україна має необхідні резерви, щоб населення не відчуло наслідків зупинки ЗАЕС – Герус

У четвер повідомлялося, що реактори Запорізької АЕС були вперше повністю відключені від електромережі через пожежу, спричинену російськими обстрілами. У п‘ятницю до мережі вдалося під'єднати один із реакторів, але решта п'ять залишаються відрізаними від електромережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-