Повернути ЗАЕС під контроль України й забезпечити доступ МАГАТЕ можна за лічені дні - Президент

Повернути ЗАЕС під контроль України й забезпечити доступ МАГАТЕ можна за лічені дні - Президент

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський обговорював із Президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом ситуацію на Запорізькій АЕС та ті ризики, які вона може спричинити.

Про це глава держави сказав у своєму відеозверненні до громадян, повідомляє Укрінформ.

«Звичайно, ми робимо все, щоб світ знав кожну деталь ситуації на Запорізькій АЕС. І, зокрема, сьогодні говорив про це докладно з Президентом Сполучених Штатів Америки Байденом. Вдячний йому за розуміння та повну підтримку необхідності повернути станцію під належний контроль України й негайно забезпечити доступ МАГАТЕ», - сказав Зеленський.

На його думку, це можна зробити за лічені дні, поки загарбники не довели ситуацію до незворотної точки.

«І легше зробити це зараз, ніж потім, якщо вітер почне розносити Європою радіаційне забруднення», - додав глава держави.

Загалом, розповів Зеленський, його розмова з Байденом була дуже конструктивною, позитивною, доволі тривалою й результативною.

«Ми встигли обговорити всі питання, які мають життєво важливе значення для захисту України та свободи. Я подякував пану Президенту і всьому народу Сполучених Штатів за оборонну допомогу й за відчутне лідерство у макрофінансовій підтримці нашої держави. Тільки вчора Президент Байден погодив пакет обсягом 6 мільярдів доларів: три для оборонної допомоги, три для фінансової через систему Світового банку.

І особливо я подякував за включення протиповітряної оборони в цей пакет. Ми справді можемо зробити так, що російський ракетний терор буде подоланий, коли Україна отримає протиповітряні системи NASAMS», - сказав глава держави.

Він також нагадав про те, що 25 серпня провів зустріч з міністром закордонних справ Італії, який прибув з візитом в Україну. Президент подякував італійському народу, Президенту Італії й особисто Премʼєр-міністру Італії Драґі за принциповість у захисті об’єднаної Європи.

Сторони обговорили розширення співпраці між двома державами й досвід Італії в посиленні безпеки, зокрема енергетичної.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський увечері 25 серпня провів телефонну розмову з Президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-