Україна має необхідні резерви, щоб населення не відчуло наслідків зупинки ЗАЕС – Герус

Україна має необхідні резерви, щоб населення не відчуло наслідків зупинки ЗАЕС – Герус

Укрінформ
Україна має необхідні резерви, аби споживачі на підконтрольній українській владі території не відчули наслідків дій російських окупантів на Запорізькій АЕС.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, передає Укрінформ з посиланням на сайтпарламенту.

«Ми можемо використовувати інші потужності від інших електростанцій – вугільних, гідроелектростанцій. Робота енергетиків останні місяці була спрямована на те, щоб вибудувати систему так, щоб ми могли спокійно жити навіть тоді, коли якась електростанція перестає працювати», - зазначив народний депутат.

Він зауважив, що зупинка ЗАЕС була спричинена тим, що російські окупаційні війська обстріляли окремі ділянки біля станції, чим спричинили пожежу на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із АЕС.

Герус додав, що врятувати ситуацію вдалось завдяки тому, що ЗАЕС отримала електроенергію з української енергосистеми, тому всі процеси охолодження пройшли вчасно і справно.

Читайте також: ЄС наполягає на виконанні вимог ООН щодо безпеки Запорізької АЕС - Боррель

«Здійснювати військові дії, тримати військову техніку на території АЕС і біля неї категорично не можна, бо це може призвести до трагічних наслідків», - резюмував парламентарій.

Як повідомлялося, 25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська».

Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час ворожих обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

Читайте також: Галущенко: Деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях запобігти ядерній катастрофі

Наразі АЕС підключена до мережі та виробляє електроенергію для потреб України. З 4 березня ЗАЕС захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-