Галущенко: Деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях запобігти ядерній катастрофі

Галущенко: Деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях запобігти ядерній катастрофі

Укрінформ
Термінова деокупація та демілітаризація Запорізької атомної електростанції – це єдиний шлях запобігти ядерній катастрофі.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко у Фейсбуці.

"Термінова деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях, аби Європа могла спокійно спати і не боятись ядерних хмар у своєму небі", - написав він.

Галущенко наголосив, що ЗАЕС окупована вже майже півроку і наявність на станції та біля неї російських військових, подальші дії яких не можна передбачити – це постійний тригер можливої ядерної катастрофи.

"Хочу ще раз звернутись до світової спільноти: спільна місія МАГАТЕ і ООН на ЗАЕС має мати мандат для дослідження не тільки норм забезпечення ядерної безпеки, але й зовнішніх безпекових компонентів, у першу чергу тих, що стосуються зброї та її застосування російськими військовими на території станції та біля неї", - зазначив міністр.

Читайте також: Повернути ЗАЕС під контроль України й забезпечити доступ МАГАТЕ можна за лічені дні - Президент

Як повідомлялося, учора, 25 серпня, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час російських обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-