Американське ядерне співтовариство закликає рф негайно забрати ракети з Запорізької АЕС

Американське ядерне співтовариство закликає рф негайно забрати ракети з Запорізької АЕС

Укрінформ
Американське ядерне співтовариство (ANS) закликало росію негайно забрати ракетні установки та іншу зброю з території Запорізької атомної електростанції.

Про це йдеться в офіційній заяві організації, оприлюдненій у середу, передає Укрінформ.

«Як організація, присвячена використанню ядерних технологій на благо суспільства, Американське ядерне співтовариство виступає проти зловживання атомними електростанціями в якості щитів для проведення військових операцій»,- наголошується в заяві.

При цьому підкреслюється, що використання російськими силами Запорізької АЕС в якості прикриття для ракетних ударів по Україні не можна пробачити.

«Поведінка рф на запорізькому об’єкті порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє як напади на АЕС, так і використання живого щита для уникнення ворожих атак чи репресій. збройні сили росії повинні негайно вивести зброю з об’єкта та прилеглої території», - йдеться в документі.

Водночас ANS висловило «серйозну стурбованість» у зв’язку з утриманням окупантами українського персоналу ЗАЕС на тлі тривожних повідомлень про порушення прав людини з боку росіян.

Читайте також: Блінкен - про ситуацію на ЗАЕС: росія вивела уявлення про «живий щит» на жахливий рівень

«Ми закликаємо росію надати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) негайний, повний і відкритий доступ до Запорізької АЕС та персоналу станції»,- підкреслюється в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у середу гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив занепокоєння ситуацією на Запорізькій АЕС, яку захопили російські сили. За його словами, там були порушені «всі заходи ядерної безпеки», оскільки станція перебуває в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-