На Запорізькій АЕС були порушені всі заходи ядерної безпеки - глава МАГАТЕ

На Запорізькій АЕС були порушені всі заходи ядерної безпеки - глава МАГАТЕ

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі занепокоєний ситуацією на Запорізькій АЕС, яка опинилася під контролем російських загарбників, зокрема щодо забезпечення заходів ядерної безпеки.

Про це він сказав в інтерв’ю AP, передає Укрінформ.

За словами Гроссі, на Запорізькій АЕС були порушені "всі заходи ядерної безпеки", оскільки станція перебуває в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Глава МАГАТЕ зазначив, що склалася "парадоксальна ситуація", коли станція контролюється росією, але її український персонал продовжує керувати ядерними операціями. За його словами, це призводить до неминучих "моментів тертя та ймовірного насильства".

Читайте також: Блінкен - про ситуацію на ЗАЕС: росія вивела уявлення про «живий щит» на жахливий рівень

За словами Гроссі, через російське вторгнення було перервано ланцюг постачання обладнання та запасних частин на Запорізьку АЕС, тому в МАГАТЕ не впевнені, що станція отримує все, що їй потрібно для безпечної роботи.

До того ж, зазначив посадовець, на території ЗАЕС багато ядерного матеріалу, і потрібно пересвідчитися, що він перебуває під захистом.

Читайте також: Загарбники викрали близько 100 працівників ЗАЕС - Енергоатом

«Якщо зібрати все це разом, ви отримаєте сукупність речей, які не повинні відбуватися на жодному ядерному об’єкті. І ось чому я з першого дня наполягав на тому, щоб ми мали змогу поїхати туди, щоб провести оцінку безпеки, провести ремонт і надати допомогу, як ми вже зробили в Чорнобилі», - сказав глава МАГАТЕ.

Як повідомлялося, Державна інспекція ядерного регулювання і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі досягли порозуміння щодо того, що гарантувати безпеку місії агентства на Запорізькій АЕС, доки станція захоплена російськими військовими, неможливо.

Читайте також: Галущенко - про захоплення росіянами ЗАЕС: Ядерний тероризм і проблема для всього світу

Запорізька АЕС захоплена російськими військами 4 березня. На її території перебуває велика кількість військової техніки та близько 500 військових рф.

Енергоатом заявляв, що Запорізька АЕС фізично контролюється російськими військами, але працює в енергосистемі України.

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав захоплення Запорізької АЕС проявом ядерного тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-