Галущенко - про захоплення росіянами ЗАЕС: Ядерний тероризм і проблема для всього світу

Галущенко - про захоплення росіянами ЗАЕС: Ядерний тероризм і проблема для всього світу

Укрінформ
Захоплення росіянами Запорізької АЕС і розміщення там військових підрозділів є проявом ядерного тероризму, що становить проблему не лише для України, а й для всього світу.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі з європейськими колегами заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я привернув увагу (міністрів - ред.) до Запорізької АЕС. Це найбільша українська атомна станція, яка все ще окупована росіянами. Те, що вони там роблять, як вони захопили цю станцію, - це ядерний тероризм. Ми маємо подумати про це. Якщо у 21-му столітті одна країна може поводитися як агресор, і це стосується ядерної безпеки, - це питання не лише між Україною і росією, - це питання для усього світу», - сказав український урядовець.

Своєю чергою єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон зауважила, що Єврокомісія постійно працює з групою регуляторів у сфері ядерної безпеки, а також із МАГАТЕ, щоб забезпечити ядерну безпеку в Україні.

Читайте також: Загарбники викрали близько 100 працівників ЗАЕС - Енергоатом

«Це залишається нашим пріоритетом. Ми не маємо забувати про російську безвідповідальну поведінку у цьому сенсі, про порушення міжнародного законодавства», - наголосила вона.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася надзвичайна Рада міністрів ЄС з питань енергетики. Європейські міністри шукали відповідь на загрозу повного переривання у постачанні російського газу. Вони погодили надзвичайний план Єврокомісії, який передбачає заощадження до 15% середнього споживання газу, та закачування цього обсягу у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Читайте також: Євросоюз вирішив удвічі збільшити обсяг торгівлі електроенергією з Україною

Під час неформального обіду, що відбувся в рамках зустрічі європейських міністрів, та був присвячений саме питанням безпеки енергопостачання, Герман Галущенко розповів колегам по ЄС про досвід України у протистоянні провокаціям та нападам росії в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-