Якщо без російського газу: Галущенко обговорить з міністрами Євросоюзу безпеку енергопостачання

Якщо без російського газу: Галущенко обговорить з міністрами Євросоюзу безпеку енергопостачання

Укрінформ
Міністри енергетики країн Євросоюзу завтра під час надзвичайної зустрічі у Брюсселі обговорять координацію дій на випадок повного переривання росією постачання газу на ринок ЄС та проведуть дискусію щодо безпеки енергопостачання з міністром енергетики України Германом Галущенком.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Рада міністрів з транспорту, телекомунікацій та енергетики (енергетика) відбудеться 26 липня під головуванням міністра промисловості та торгівлі Чеської Республіки Юзефа Сікела (Jozef Síkela). У порядку денному – скорочення попиту на газ та безпека постачання (газу) до ЄС. Під час проведення Ради міністрів ЄС відбудеться неформальний обід з міністром енергетики України Германом Галущенком», - ідеться у документі.

Читайте також: Україна може збільшити транзит газу до Європи у 6 разів

Сьогодні, перед початком зустрічі, відповідаючи на запитання Укрінформу, офіційний представник ЄС зауважив, що в ході робочого обіду, темою якого визначена безпека енергопостачання та можливості ЄС, з українським міністром можуть бути обговорені «будь-які теми».

«Щодо візиту Германа Галущенка. Ми будемо мати зустріч з українським міністром ввечері. Ідея є у тому, що жодні теми не знімаються з обговорення з українським міністром. Головним чином, ми будемо говорити про рівень співробітництва та про конкретну участь України у всіх відповідних (енергетичних) процесах. Україна має багато чого запропонувати, коли йдеться про виробництво та експорт електроенергії або про спроможності газових сховищ. Я думаю, це буде взаємно надихаючий обмін поглядами», - зазначив представник ЄС.

Він нагадав, що Україна вже бере участь у двох регіональних платформах із спільної закупівлі газу, що перебувають під спільним головуванням Єврокомісії та південно-східних європейських країн.

«У цих спільних платформах із закупівлі газу Україна, за визначенням, вже зараз посідає важливу роль», – додав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, після початку нового етапу російської агресії та прямого військового вторгнення 24 лютого Європейський Союз виявив солідарність з Україною, надав їй політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Це ж стосується співробітництва в енергетичній сфері. Синхронізація електричних мереж між Україною і ЄС, що відбулася вже після російського вторгнення, значно підвищила енергетичну стійкість України.

Незважаючи на активні бойові дії на її території, Україна залишається важливим транзитним маршрутом для транзиту російського газу, оскільки її ГТС здатна прокачати обсяги газу, що можуть транспортуватися обома російськими «Північними потоками».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-