Україна готується до запуску експорту зерна попри обстріл Одеського порту - Кубраков

Україна готується до запуску експорту зерна попри обстріл Одеського порту - Кубраков

Укрінформ
Українська сторона продовжує технічну підготовку до запуску експорту аграрної продукції, попри обстріл Одеського порту російськими військовослужбовцями. 

Про це розповів міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні роcія нанесла ракетний удар по території Одеського порту, тим самим черговий раз показавши світу свої справжні наміри. За останні місяці ракетні удари по об’єктах інфраструктури стали другою, а інколи навіть першою ціллю ворога. Щодня десятки ракет спрямовуються на залізницю, мости, нафтосховища, порти. Це не зупиняє нашу роботу і наш спротив. Ми не довіряємо росії, але довіряємо своїм партнерам та союзникам, саме тому Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів була підписана з ООН та Туреччиною, а не з росією», - зазначив він.

Кубраков наголосив, що документ не був жестом «доброї волі», а результатом роботи ЗСУ, які звільнили острів Зміїний, а також підтримки наших союзників. Тому його підписано на українських умовах – жодних росіян у територіальних водах України, жодних поступок щодо санкцій.

Читайте також: Генсек ООН засудив ракетний обстріл Одеського порту

Він додав, що наразі увесь світ спостерігає за цією ситуацією. ООН, союзники та партнери говорять про Стамбульську ініціативу як рішення, яке зможе не тільки врятувати економіку України, але і мільйони людей від голоду, а мільярди – від зубожіння.

«Вчора ніхто не підписав угоду про капітуляцію рф, війна не закінчилася. Але так само, як наша залізниця продовжує рух, а автоперевізники доставляють необхідні продукти, медикаменти та зброю до «0» позицій, ми не відступимо від своєї цілі – розблокувати морські порти. Ми продовжуємо технічну підготовку до запуску експорту аграрної продукції з наших портів», - підкреслив український міністр.

Читайте також: Обстрілом порту Одеси росія хоче подальших поступок у санкціях – Клімкін

Як повідомлялось, уранці 23 липня російська федерація атакувала Одесу чотирма ракетами. Є влучання в Одеський морський торговельний порт. В ньому перебувало зерно, що найближчим часом мали відправити на експорт.

В Міністерстві закордонних справ України заявили, що ракетний обстріл порту Одеси - це плювок очільника російської федерації володимира путіна в обличчя президенту Туреччини Реджепу Ердогану і генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу.

Своєю чергою, Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим ракетний удар по порту Одеси менш як за добу після підписання угоди про вивезення зерна і закликала притягнути російську федерацію до відповідальності.

У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня підписано угоду, в рамках якої буде здійснюватися вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-