Українська економіка має 2-4 місяці для запобігання кризі —  Милованов

Українська економіка має 2-4 місяці для запобігання кризі — Милованов

Укрінформ
Україна має 2-4 місяці для того, щоб збільшити зовнішні запозичення та запобігти можливій економічній кризі.

Про це сказав президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас є два, три, можливо чотири місяці запасу в економіці, але треба збільшити запозичення і підтримку від наших міжнародних друзів, треба, щоб вони давали більше фінансування. А всередині країни треба обережніше витрачати гроші», - наголосив експерт.

Він додав, що пропозиція уряду про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки, прийнята на засіданні 19 липня, також є «симптомом» того, що Україна потребує зовнішнього фінансування.

Милованов пояснив, що під час війни зросли витрати держбюджету на армію, на соціальну підтримку населення та відновлення інфраструктури, водночас податкові надходження від бізнесу скоротилися. За його словами, внаслідок цього у бюджеті виникла різниця, яка мала б покриватися за рахунок внутрішніх та зовнішніх запозичень.

Експерт зазначив, що внутрішні запозичення від початку повномасштабного вторгнення поступово скорочуються, а зовнішні надходять із запізненням. У свою чергу Національний банк викуповує боргові зобов'язання уряду, і таким чином зростає тиск на гривню, який у майбутньому може спричинити певну економічну кризу.

Читайте також: Кабмін виділив 500 мільйонів на відновлення інфраструктури у постраждалих від війни областях

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства фінансів України фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-червень 2022 року становили 561,3 млрд грн, або 133,5 % від запланованих на цей період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-