Рада планує визначити особливості роботи Нацбанку та кредитних спілок у воєнний час

Рада планує визначити особливості роботи Нацбанку та кредитних спілок у воєнний час

Укрінформ
Верховна Рада планує визначити особливості роботи Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізосіб та кредитних спілок під час воєнного стану.

Як повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк, за відповідний проєкт закону №7465-1 у першому читанні проголосували 236 депутатів, передає Укрінформ.

Згідно з документом, НБУ законодавчо надається право вести під час особливого періоду рахунки державних органів, призначені для забезпечення потреб держави у відсічі збройної агресії проти України або ліквідації збройного конфлікту та його наслідків, а також для благодійних пожертв та гуманітарної допомоги.

Крім того, спостережна рада кредитної спілки протягом дії воєнного стану в Україні буде наділена повноваженнями тимчасово зупиняти діяльність спілки. Йдеться, зокрема, про залучення і повернення внесків; виплату відсотків на внески; надання кредитів членам спілки; подання фінансової звітності та інших звітних даних до НБУ.

Законопроєкт також пропонує надати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб право визначати особливості функціонування системи гарантування вкладів фізосіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та здійснення ліквідації банків в умовах воєнного стану.

Планується продовжити дію Закону України "Про фінансову реструктуризацію" до 1 січня 2028 року.

Читайте також: Нацбанк спростив валютні обмеження для імпорту товарів

Як повідомлялося, у квітні Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5542-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб".

Документ передбачає, що на період воєнного стану та трьох місяців з моменту його припинення чи скасування Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-