Нацбанк спростив валютні обмеження для імпорту товарів

Нацбанк спростив валютні обмеження для імпорту товарів

Укрінформ
Національний банк України спростив валютні обмеження для імпорту товарної продукції та збільшив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НБУ.

"Національний банк узгодив нормативно-правові акти відповідно до змін, унесених постановою Кабінету Міністрів від 7 липня 2022 року № 761, якою фактично скасовується поняття критичного імпорту. Це дасть змогу бізнесу з 9 липня 2022 року купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту товарів, які класифікуються в товарних групах 01 – 97 УКТ ЗЕД згідно із законом “Про Митний тариф України”, тобто імпортувати будь-яку товарну продукцію", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зауважують, що водночас обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігатимуться. Підприємства матимуть змогу імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до переліку, який також затверджено постановою КМУ від 7 липня 2022 року № 761.

Станом на початок липня перелік товарів критичного імпорту містив близько 90% товарів, що імпортувалися до війни. З огляду на це, за оцінками Національного банку, відповідне послаблення не зумовить суттєвого додаткового тиску на валютний ринок.

"Натомість це поліпшить умови ведення підприємницької діяльності в Україні, оскільки бізнес матиме змогу купувати всю необхідну продукцію для виробничого процесу", - наголошують у Нацбанку.

Крім того, НБУ із 9 липня розширює строки розрахунків за експортно-імпортними операціями зі 120 до 180 днів. Нові вимоги застосовуватимуться до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року.

Читайте також: Активність в більшості секторів економіки у червні продовжила зростати — НБУ

З метою зниження тиску на валютному ринку Національний банк зменшив з 10 до 2 робочих днів строк використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року.

НБУ також спростив низку валютних обмежень для діяльності дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні, а також державних органів, уповноважених згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів скасував перелік товарів критичного імпорту, який діяв із 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-