Держави мають проявити політичну волю, щоб конфіскувати заморожені
активи рф - Мін'юст

Держави мають проявити політичну волю, щоб конфіскувати заморожені активи рф - Мін'юст

Укрінформ
Для створення компенсаційного механізму для відшкодувань збитків України, завданих російською агресією, в першу чергу потрібна політична воля держав.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Для створення компенсаційного механізму, який дозволить отримувати відшкодування збитків, завданих російською агресією, в першу чергу потрібна політична воля держав-учасниць. Тому Міністерство юстиції разом з Міністерством закордонних справ розпочало масштабну роботу на дипломатичній арені. Ми спілкуємося з урядами країн-партнерів про те, що такий механізм має бути створений, адже жодного юридичного форуму недостатньо для отримання компенсацій та репарацій, і країни повинні проявити свою волю, аби конфіскувати ті активи рф, які залишаються замороженими», - сказала Мудра.

Вона наголосила, що цей механізм має діяти у повній відповідності з принципами верховенства права та прав людини.

«Наша юридична команда із залученням експертів з міжнародного права працює над тим, щоб адресувати всі юридичні тонкощі, пов’язані з обмеженням суверенного імунітету, яким на сьогодні користується держава російська федерація, а також з обмеженням імунітету, який мають російські активи», - додала заступниця міністра.

Читайте також: Україна ініціює міжнародну конференцію для обговорення можливості конфіскації активів рф

Вона зазначила, що розпочато активну роботу на міжнародному рівні, і вже пролунали перші заклики в Лугано про те, щоб країни почали думати над тим, як конфісковувати російські активи.

Україна вдячна за фінансову допомогу партнерам, але буде справедливо, якщо руйнування будуть відшкодовуватися насамперед за рахунок агресора, який почав цю неспровоковану війну.

Як повідомлялося, Україна пропонує укласти міжнародний багатосторонній договір про створення механізмів відшкодування збитків, завданих російською агресією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-