Україна має запропонувати партнерам механізм отримання компенсації - Мін'юст

Україна має запропонувати партнерам механізм отримання компенсації - Мін'юст

Відео
Укрінформ
Україна повинна розробити і запропонувати міжнародним партнерам унікальний механізм отримання компенсації.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра, говорячи про відшкодування Україні збитків від російської агресії.

«Україна подала декілька позовів у судові інстанції. Так, міністерством юстиції було подано першу частину позову до Європейського суду з прав людини за грубі порушення Конвенції з прав людини. В цьому позові Україна також вимагатиме справедливу сатисфакцію тим порушенням, які вчинила росія. Проте з Європейським судом з прав людини у нас немає реалістичних очікувань отримання швидкої компенсації тому, що росія заявила про вихід з Ради Європи і денонсувала Конвенцію», - зазначила Мудра.

Заступник міністра юстиції нагадала, що в росії навіть прийняли закон про те, що рф не виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини, винесені після 15 березня. А також розповіла про інший судовий позов.

«Україна в особі міністерства закордонних справ подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення конвенції проти геноциду. В даному позові Україна теж намагатиметься отримати компенсації і репарації. Проте механізмів виконання рішень Міжнародного суду ООН, як показала вже практика, не існує. Тому що росія може скористатись правом вето і заблокувати будь-яке рішення. Тому Україна і повинна розробити і запропонувати нашим міжнародним партнерам якийсь унікальний механізм отримання компенсації», - наголосила Мудра.

Читайте також: Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти росії – збитки оцінюють у $80 мільярдів

Відтак, на її думку, з огляду на те, що на сьогодні жоден з юридичних форумів не забезпечує повну компенсацію втраченої шкоди, виникла необхідність створити новий механізм компенсацій для України.

Як повідомлялося, росія завдала збитків та руйнувань Україні на понад 600 мільярдів доларів США за період з 24 лютого, коли здійснила повномасштабне воєнне вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-