Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти росії – збитки оцінюють у $80 мільярдів

Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти росії – збитки оцінюють у $80 мільярдів

Укрінформ
Україна подала в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ще один позов проти росії у зв’язку із вторгненням на суверенну територію нашої держави. Таким чином, всі збитки, порушення та воєнні злочини, вчинені рф на території України, будуть юридично підтверджені.

Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

“У цьому позові ми описуємо і скаржимося на дії росії по широкомасштабному вторгненню у період з 24 лютого по 7 квітня. Це перший етап широкомасштабного вторгнення, який закінчився тим, що російські війська вибили з Київської області. Надалі ми доповнюватимемо свої позовні вимоги подіями, які відбувалися після 7 квітня. Але поки що величезну доказову базу про порушення прав людини і величезної кількості норм конвенції ми виклали в цьому пакеті вимог до Європейського суду з прав людини, заявивши одночасно і вимогу про компенсацію завданих збитків, які попередньо оцінюються на першому етапі вторгнення у 80 млрд доларів США”, - сказав Малюська.

Читайте також: В Україні щодня фіксують по 200-300 нових воєнних злочинів рф – Венедіктова

Він зауважив, що “це рішення ми отримаємо ще дуже нескоро, справи в ЄСПЛ - це гра в довгу, в дуже довгу, мова може йти про строки до 10 років”.

Малюська нагадав, що в ЄСПЛ досі тривають провадження щодо Криму і Донбасу, розпочаті ще з 2014 року.

“Але ключова історія, що ми переводимо розміри збитків, суми коштів, і фіксацію порушень з мови політиків і військових у мову юристів. Тобто усі збитки, усі порушення прав людини, усі воєнні злочини будуть підтверджуватися юридичними документами, від яких росія вже не “відпетляє”, - наголосив міністр.

Читайте також: Кислиця в Радбезі ООН закликав світ покласти край російському фашизму вже зараз

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-