Відновлення НПЗ та видобуток газу: Галущенко презентував план розвитку енергетичної галузі

Відновлення НПЗ та видобуток газу: Галущенко презентував план розвитку енергетичної галузі

Укрінформ
Міністр енергетики Герман Галущенко презентував міжнародним партнерам та представникам бізнесу бачення розвитку енергетичної галузі України.

Презентація відбулася під час економічного форуму в Лугано (Швейцарія), який відбувся у рамках міжнародної конференції з відновлення України, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про відхід від вуглецю і забезпечення безвуглецевої енергетики. Ми хочемо бути 100% карбононейтральними і знаємо, як це зробити у майбутньому», - наголосив Галущенко.

Серед джерел заміщення вуглецевої енергетики міністр назвав атомну енергію, яка займає до 60% виробництва електроенергії. Він нагадав, що НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse підписали угоди на будівництво дев'яти нових реакторів та добудову Хмельницької АЕС.

Читайте також: Нафтогаз домовився про постачання в Україну LNG і "зеленого" водню з Канади

Галущенко також розповів про плани розвитку відновлюваної енергетики. Так, уряд розраховує на будівництво 5-10 ГВт сонячних та вітрових електростанцій до 2026 року.

Крім того, є проєкти для будівництва гідроакумулюючих станцій. «Ми нещодавно підписали проєкт будівництва водосховищ. Ми говоримо про 200 МВт для гідроакумулюючих електростанцій», - зазначив Галущенко.

Він також повідомив про плани забезпечити експорт водню та про потенціал у виробництві біопалива. При цьому проєкти у біопаливному напрямку можна реалізовувати за участю сільськогосподарських підприємств.

Крім того, Україна планує нарощувати видобуток природного газу. За словами Галущенка, після перемоги у війні наша країна зможе розпочати експорт газу за рахунок розробки родовищ у Чорному морі. Наразі нарощувати видобуток можна за рахунок існуючих свердловин.

Читайте також: НКРЕКП затвердила план розвитку газосховищ до 2031 року

«Ще одне питання, пов'язане з війною - це нафтопереробні заводи. На жаль, росіяни зруйнували практично все, що у нас було, якщо говорити про нафтопереробку. Але у нас є низка можливостей для інвестицій», - сказав міністр.

Він наголосив, що потрібно відновити старі НПЗ, або починати нові проєкти у цій галузі.

«Ми не хочемо відбудувати енергетичний сектор таким, яким він був раніше. Нам потрібно його відбудувати, але з новим підходом, з новими технологіями», - підкреслив міністр.

Читайте також: Вітренко розповів, як впав добовий видобуток газу Україні з початку війни

За його словами, увага приділятиметься енергоефективності, зменшенню споживання газу. При цьому розглядається можливість впровадження пілотних проєктів із використанням новітніх технологій в окремих містах.

Як повідомлялося, російська армія зруйнувала, пошкодила або окупувала 90% вітрових електростанцій в Україні. Крім того, руйнації чи захоплення зазнали 30% сонячних станцій, 30,1% когенераційних установок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-