росія зруйнувала в Україні 305 мостів та майже 25 тисяч кілометрів доріг - Кубраков

росія зруйнувала в Україні 305 мостів та майже 25 тисяч кілометрів доріг - Кубраков

Укрінформ
Інфраструктура стала другою ціллю російського агресора: за час повномасштабного вторгнення рф було зруйновано 305 мостів та пошкоджено майже 25 тис. км доріг.

Про це сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час виступу на Конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Інфраструктура стала другою ціллю російського агресора. За час повномасштабного вторгнення було зруйновано 305 мостів лише на автошляхах державного значення, пошкоджено майже 25 тис. км доріг, більш як 15 основних платників податків в Україні припинили свою діяльність через руйнування їхніх потужностей. В окремих регіонах до 10 підприємств припинили роботу через проблеми з постачанням, логістикою. За попередніми підрахунками, загальні втрати інфраструктури становлять більш як 95 млрд доларів. На жаль, ми все ще не маємо доступу до багатьох територій і не знаємо, що там сталося з нашою інфраструктурою», - повідомив Кубраков.

За словами міністра, цей етап в історії України є етапом виживання, і наразі зусилля уряду зосереджені на самих нагальних потребах - доставці гуманітарної допомоги, паливно-мастильних матеріалів, постачанні зброї та підвищенні спроможності для захисту українських кордонів.

«Наступною фазою буде відновлення того, що було пошкоджено через війну. Нам потрібно мати робочі аеропорти, морські порти, відремонтувати мостові переправи. Це все важливо для економіки, для відновлення виробничих потужностей», - підкреслив Кубраков.

Ще одним пріоритетом уряду наразі є створення додаткових шляхів експорту продовольства.

«Над цим питанням ми працюємо через розвиток автомобільного сполучення, по лінії залізниці і через дунайські порти. Минулого тижня ми підписали транспортний «безвіз». Відкриваємо нові пункти пропуску на кордонах з Молдовою, Румунією. Ми ініціюємо проєкти для відновлення існуючих залізничних шляхів та будівництва нових. Деякі дунайські порти втричі збільшили обсяги перевезеної продукції на експорт. На жаль, всі ці заходи не можуть покрити 5-7 млн т експорту на місяць, як було до війни. Зараз ми досягли десь 30% того показника. Тим не менше, це фантастичний результат в нинішніх умовах», — сказав Кубраков, підкресливши, що такі «прості рішення» зможуть допомогти Україні збільшити експортний потенціал в кілька разів.

Читайте також: Для відновлення України не треба чекати закінчення війни - ЄБРР

Як повідомлялося, 4-5 липня в Лугано (Швейцарія) триватиме Конференція з питань відновлення України, де презентують проєкт відповідного плану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-