Ключовим джерелом відновлення України мають бути конфісковані російські активи – Шмигаль

Ключовим джерелом відновлення України мають бути конфісковані російські активи – Шмигаль

Укрінформ
План відновлення України уже зараз оцінюється у 750 млрд доларів, і ключовим джерелом відбудови держави мають бути конфісковані активи росії і російських олігархів.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хто має заплатити за план відновлення України, який уже зараз оцінюється у 750 млрд доларів. Ми вважаємо, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи росії та російських олігархів. російська влада ров'язала цю криваву війну, вони спричинили ці масштабні руйнування і вони мають понести за це відповідальність», - наголосив прем'єр.

За його словами, заморожені активи росії становлять, за різними оцінками, від 300 до 500 млрд доларів. Частина країн уже розпочали процеси не просто заморожування, але й конфіскації цих активів. "Вдячні Німеччині за перші кроки, вдячні Канаді і США за підготовку національних законодавств. Впевнений, що всі країни-партнери долучаться до цього процесу і забезпечать цю справедливість", - сказав Шмигаль.

Друге джерело відновлення України прем'єр назвав гранти і пільгові кредити міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів.

Третє і четверте джерела фінансування, за його словами, - це інвестиції приватного сектору і позабюджетні внески приватних осіб і корпорацій. У цьому контексті керівник уряду нагадав, що в Україні дуже ефективно запрацювала платформа United24, і висловив вдячність усім, хто долучався, та закликав партнерів не зупинятися у цій підтримці.

І нарешті п'ятим джерелом відновлення, за словами прем'єра, мають стати власні кошти бюджету України.

«Усі ці озвучені параметри, підходи та принципи уже прописані у проєкті нашого плану. Сотні сторінок, тисячі годин підготовки. Сьогодні ми даємо старт великій дискусії про план відновлення України», - зазначив він.

Читайте також: Економіці України потрібна потужна фінансова підтримка – Шмигаль

Як повідомлялося, 4-5 липня в Лугано (Швейцарія) триватиме Конференція з питань відновлення України, де презентують проєкт відповідного плану.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що план відновлення України складається із трьох етапів і після перемоги у війні, яку розпочала росія, треба буде реалізувати тисячі проєктів для відбудови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-