Британські літаки можуть стежити за безпекою експорту зерна з українських портів - Воллес

Британські літаки можуть стежити за безпекою експорту зерна з українських портів - Воллес

Укрінформ
Британські літаки могли б гарантувати безпеку судноплавних маршрутів для доставки зерна з українських портів, якби росія їх розблокувала, заявив у середу міністр оборони країни Бен Воллес.

Як передає Укрінформ з посиланням на Sky News, Воллес сказав журналістам на саміті НАТО в Мадриді, що літаки Rivet Joint або P8 Poseidon могли б патрулювати райони Чорного моря, якщо буде досягнуто відповідна домовленість щодо проходу суден із зерном.

За його словами, «турки якраз намагаються разом з ООН обговорити з росіянами деталі, як це зробити».

Читайте також: Британія надасть Україні понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109

Він підкреслив, що йдеться саме про вивезення українського зерна з України, а не «щоб дозволити російським кораблям вийти з Чорного моря з краденим зерном».

«Велика Британія може супроводжувати розвідкою та спостереженням, - додав міністр. - Ми можемо допомогти, залучивши Rivet Joint, P8 у південній частині Чорного моря для захисту».

Водночас Лондон не посилатиме свій флот у Чорне море, оскільки Туреччина заблокувала прохід будь-яких військових кораблів через протоки Дарданелли і Босфор.

«Ми не збираємося посилати наші кораблі в Чорне море, бо це означало б, що ми просимо турків зняти блокаду з іноземних військових кораблів», - сказав він.

Читайте також: Прем’єрка Естонії розкритикувала стратегію НАТО: росія може стерти нашу країну з лиця землі за 180 днів

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді триває саміт НАТО.

В українських морських портах росія заблоковала понад 20 млн тонн зерна, призначені для експорту за угодами Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-