Продовольча криза: в Україні викрили, як москва маніпулює даними ФАО

Продовольча криза: в Україні викрили, як москва маніпулює даними ФАО

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вказало на маніпулювання москвою публікацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), аби відбілити свою роль у створенні продовольчої кризи.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, передає Укрінформ.

У коментарі наголошується, що росія не полишає спроб паразитувати на глобальних проблемах, зокрема днями мзс рф зманіпулювало публікацією ФАО, аби відбілити роль росії в створенні глобальної продовольчої кризи.

Мовляв, за даними ФАО, за підсумками 2021/2022 сільськогосподарського року обсяг виробництва зернових в світі очікується на рівні 2,8 млрд тонн, що перевищує аналогічний показник попереднього сезону, прокоментувало МЗС, а в блокуванні зерна або зростанні цін винна звісно не росія.

Читайте також: Брехня росії не зніме з неї відповідальність за посилення голоду у світі - Держдеп

«На переконання російських дипломатів, винні систематичні «помилки» Заходу в плануванні сільськогосподарської політики та «нелегітимні» санкції. Такий підхід яскраво ілюструє тактику підтасовування фактів. російський диявол криється як раз в деталях», - відзначили у міністерстві.

Ніколенко наголосив, що "по-перше, виробництво зерна в світі дійсно зростає, але зростає і споживання. Насправді споживання зростає в 1,3 рази швидше, ніж виробництво".

За його словами, по-друге, обсяг торгівлі зерном падає, а не зростає. За даними ООН, в сезоні 2020/2021 року об’єм торгівлі склав 479,3 млн тонн, а 2021/2022 році – вже 475,4 млн тонн.

Речник відзначив, що найголовніше, суттєва частина українського зерна врожаю 2021/2022 року зараз недоступна для споживачів через блокування російською армією українських портів. "Ба більше, незважаючи на високі обсяги виробництва, деякі країни нині обмежують експорт зернових задля мінімізації руйнівних наслідків російської агресії та гарантування своєї продовольчої безпеки", - підкреслив він.

Читайте також: Крадіжка зерна: росіяни пригнали потяг у Мелітополь і розчищають порт Бердянська

У МЗС констатували, що така негативна тенденція буде лише поглиблюватися, звернувши увагу на той факт, що ФАО прогнозує подальше зменшення обсягів виробництва, споживання, запасів та торгівлі зерновими.

Посилаючись на слова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, у МЗС підкреслили, що нинішня продовольча криза в світі – приклад того, як в москві використовують глобальну проблему, аби просувати свої агресивні політичні інтереси.

«Фактично росія свідомо запустила гру на виживання в країнах з найвразливіших регіонів світу, щоб на високих ставках виторговувати геополітичні переваги», - наголошується в коментарі.

Читайте також: У Раді закликають світ гарантувати «зелені коридори» для експорту продовольства з України

Як повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну та продовжила війну, що розпочала проти України ще у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-