Британія та Україна підписали Меморандум про інфраструктурну відбудову

Британія та Україна підписали Меморандум про інфраструктурну відбудову

Укрінформ
У рамках Британсько-українського інфраструктурного саміту Україна та Велика Британія підписали Меморандум про інфраструктурну відбудову України, яким закріплюється стратегія співпраці.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Попри триваючу війну, ми уже розпочали відбудову країни там, де це можливо. Нам вдалося розчистити майже тисячу кілометрів доріг, облаштувати 41 тимчасову переправу. Окрім цього, по мірі покращення безпекової ситуації відновлюємо залізничне сполучення між різними регіонами країни. Для того, щоб процес відбудови став швидшим та ефективнішим, в рамках саміту підписали Меморандум про інфраструктурну відбудову України, яким разом з британськими колегами закріпили стратегічний характер співпраці щодо відбудови", - зазначив Кубраков.

За його словами, в партнерстві з британським бізнесом також створено робочу групу, яка працюватиме над відновленням критичної інфраструктури Києва та Київської області.

Міністр повідомив учасникам саміту, що через дії росіян в Україні наразі пошкоджено або зруйновано майже 24 тис. кілометрів доріг, 305 мостів, 6,3 тис. кілометрів залізничних колій, заблоковано або ж окуповано всі морські порти. Прямі задокументовані збитки української інфраструктури уже сягають майже 104 млрд доларів.

Читайте також: Штати допоможуть України пройти майбутній опалювальний сезон - Галущенко

"Щоб британський бізнес був впевнений в тому, що його інвестиції будуть використані ефективно та прозоро, розповів про створення відкритої електронної системи управління відбудовою. Ця система має стати єдиним простором інформації про відбудову, де кожен бажаючий зможе дізнатися про конкретні збитки, закупівлі робіт для відбудови та отримати аудит про використання коштів", - запевнив Кубраков.

Міністерство інфраструктури також розробляє державний реєстр пошкодженої інфраструктури та напрацьовує рішення для цифрового управління відбудовою.

"Наостанок запропонував британським партнерам провести наступний інфраструктурний саміт в Києві, а також подякував їм за непохитну підтримку у відбитті російської агресії. Розраховуємо, що британського бізнесу *-+в Україні буде більше, особливо зараз, коли українська економіка потребує якісних інвестицій" - сподівається Кубраков.

Читайте також: В Україні застрахували перший експортний кредит в умовах воєнного часу

Як повідомляв Укрінформ, станом на 8 червня уточнена загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає 103.9 млрд дол. або 3 трлн грн.

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі, так і непрямі втрати, коливаються від 564 до 600 млрд доларів.

Фото: Александр Кубраков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-