В Україні застрахували перший експортний кредит в умовах воєнного часу

В Україні застрахували перший експортний кредит в умовах воєнного часу

Укрінформ
Експортно-кредитне агентство застрахувало перший в умовах воєнного періоду беззаставний кредит на виконання експортного контракту, покривши в тому числі і військові ризики.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки, передає Укрінформ.

«Експортно-кредитне агентство під час дії воєнного стану застрахувало перший кредит на виконання експортного контракту, виданий за спрощеними вимогами до застави, покривши в тому числі і військові ризики. Отримувачем кредиту став підприємець із Запоріжжя, надавачем — АТ «Ощадбанк». Страхування забезпечило виконання зобов’язань підприємства перед банком за зовнішньоекономічним контрактом в обсязі 85% суми кредиту», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що укладена угода продемонструвала ефективність ЕКА як страховика ризиків експортерів під час війни в межах державної політики підтримки експорту.

«Ми здійснили трансформацію Експортно-кредитного агентства, зробивши його сильним інструментом стимулювання і нарощування українського експорту. Було оновлено законодавство, нормативно-правову базу. Тепер страхування з боку ЕКА є основним видом забезпечення кредиту. Тобто банкам не потрібно формувати додаткові резерви або вимагати застави від клієнтів. Крім того, налагодили роботу ЕКА через агентів, якими виступають банки. Завдяки цьому маємо безліч точок дотику з клієнтами, а кожен укладений типовий договір на суму кредиту до 20 млн грн автоматично підтверджується Агентством”, — наголосила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, рестарт роботи ЕКА відкриє широкі перспективи для українських експортерів, що сприятиме збільшенню надходження в Україну валютного виторгу.

Читайте також: Україна отримала 773 мільйона доларів кредиту від Канади

Як повідомлялося, у березні Верховна Рада ухвалила зміни до Закону "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту". Документ передбачає розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування та перестрахування експортного факторингу. Крім того, розширює сферу підтримки українського експорту з доданою вартістю, зокрема за рахунок товарів переробної промисловості, а також спрощує порядок реалізації завдань та основних напрямів діяльності ЕКА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-