Туреччина вважає, що експорт українського зерна можливий без розмінування портів

Туреччина вважає, що експорт українського зерна можливий без розмінування портів

Укрінформ
Для вивозу зерна та іншої сільгосппродукції з портів України ООН пропонує створити чотиристоронній механізм - ООН, росія, Україна та Туреччина. Якщо ж розмінування неможливе, то необхідно створити безпечні коридори.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав на пресконференції після зустрічі з міністром закордонних справ рф сергієм лавровим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ООН пропонує створити чотиристоронній механізм - ООН, росія, Україна та Туреччина. Вважаємо цей план розумним і прийнятним. Потрібно щоб російська та українська сторони дали згоду. Ми можемо та готові провести цю зустріч у Стамбулі», - сказав Чавушоглу.

Читайте також: Зустріч лаврова і Чавушоглу планувалася як двостороння, без участі України – Кулеба

Міністр зазначив, що можливий як варіант розмінування, так і створення коридорів для проходів кораблів.

«Якщо не можна розмінувати, то слід влаштувати коридори для проходу кораблів… Деякі перешкоди та проблеми з безпекою також будуть усунені за допомогою цього механізму», - сказав Чавушоглу.

Він наголосив, що окрім створення механізму, потрібна підготовка на технічному рівні, щоб цей механізм працював на практиці. Туреччина готова забезпечити майданчик для таких перемовин усіх залучених сторін.

Читайте також: росія вивозить до Туреччини крадене українське зерно за підробними документами – посол Боднар

При цьому турецький міністр висловив думку, що вивезення сільгосппродукції має відбуватися не лише з України, а й з росії.

Як повідомлялося, 8 червня відбулась зустріч глав МЗС рф сергія лаврова і Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-